• OBJAVLJENO: 26.08.2015.
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica posjetio Bosansko-podrinjski kanton Goražde
Razgovarano o mogućnosti realizacije zajedničkih projekata

 

Posjeta-federalnog-ministra raseljenih lica 001

U posjeti Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde danas je boravio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sa saradnicima.

Nakon što je sa načelnicima općina Pale u Federaciji BiH i Goražde Asimom Zecom i Muhamedom Ramovićem razgovarao o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica a koji se realiziraju na nivou lokalnih zajednica, ministar Ramić sastao se sa premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem.

Na sastanku kojem su pored resornog kantonalnog ministra Alena Pašovića, prisustvovali delegat u Domu naroda FBiH Mustafa Kurtović, ministar unutrašnjih poslova BPK Nijaz Musić i poslanik u Skupštini BPP Goražde Adis Halilović, razmatrane su mogućnosti na pružanju podrške u rješavanju infrastrukturnih i drugih projekata iz oblasti održivosti povratka, mogućnosti njihovog zajedničkog sufinansiranja, rješavanje preostalih problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica, te ukupno stanje privrednih, infrastrukturnih i drugih tokova na području Bosansko-podrinjskog kantona.

Posjeta-federalnog-ministra-raseljenih lica-013

„Kada je u pitanju Bosansko-podrinjski kanton ono što smo ih mi zamolili od strane našeg Ministarstva jeste da se usvoje potrebne odluke i donesu potrebni zakoni koji će adekvatno brinuti o populaciji koja se vratila u Republiku Srpsku a koja je gravitacijom naslonjena na ovaj kanton, iz razloga što su to i drugi kantoni uradili. To su odluke koje se potrebne za podizanje kvalitete života u povratničkim sredinama, prvenstveno kada je u pitanju ostvarivanje zdravstvene zaštite u Federaciji BiH za one povratnike koji su se vratili u Republiku Srpsku- kazao je u izjavi za medije federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

On je izrazio spremnost federalnog Ministarstva da podrži i općine koje su danas obilazili u rješavanju određenih infrastrukturnih projekata koji se tiču naseljenih mjesta gdje borave lica koja su raseljena zbog dešavanja u proteklom periodu.

„Voljni smo da podržimo projekte koje su oni već identificirali, a koji se tiču razvoja poljoprivrede i jednim dijelom razvoja privrede iz razloga što rapolažemo određenim sredstvima koja mogu pomoći u podizanju nekog standarda i kvaliteta u izgradnji industrijskih zona. Možemo podržati izgradnju pristupnih puteva, mostova, trafo stanica i slično kako bi na neki način motivisali privrednike da ulažu, da nemaju odmah početna ulaganja u infrastrukturu već da odmah idu u proizvodnju. Složili smo se sa načelnicima i premijerom da je to ovdje potrebno,  jer ova sredina ima taj zamah i iskorak u odnosu na neke druge sredine kada je u pitanju privredni razvoj.

Kandidirali su određene projekte koji se tiču povezivanja kantona Goražde, preko Pala, sa Sarajevom. Dogovorili smo da intenziviramo tu komunikaciju i, na neki način, zajednički radimo na realizaciji tih projekata – naglasio je ministar Ramić.

Posjeta-federalnog-ministra raseljenih lica 003

Premijer BPK Goražde Emir Oković kazao je da ga raduje ovakav jedan pristup i metod rada, ondje gdje je potrebno zajednički rješavati pojedina pitanja i probleme kako na nivou FBiH, Kantona, tako i općina.

„ Imali smo priliku da prezentujemo one tekuće probleme sa kojima se suočava ovaj kanton kao jedno područje koje je poprilično opterećeno problemima izbjeglih i raseljenih lica zbog samog njegovog položaja. Naravno, problemi su vezani i za oblast socijalnog stanovanja i infrastrukture povratničke populacije. Činjenica je da postoji prostor i da se sve više podržavaju privredne aktivnosti. Znamo svi da je zapošljavanje broj jedan svake povratničke porodice i u tom dijelu se nadamo da ćemo uspjeti realizovati u ovom mandatu značajne projekte“- riječi su premijera Okovića.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde ima zakonsku regulativu u smislu skupštine odluke kojom se omogućava ostvarivanje zdravstvenog prava povratnika u Republiku Srpsku. U samoj implementaciji ta odluka ima određenih problema.

„Naše obećanje prema ministru i problemu sa kojim se suočavamo jeste da ćemo u narednom periodu unaprijediti taj zakonski okvir i nastojati izaći u susret svima koji imaju potrebu za ostvarivanjem zdravstvene zaštite. Ostaje nam samo da tehnički odradimo te odredbe kako bi one bile provedene što je moguće više“- naglasio je premijer BPK Goražde.

Krajem godine biće raspisan javni poziv koji se tiče podrške razvoju poljoprivrede na području BPK Goražde i ti projekti biće zajednički sufinancirani, istaknuto je prilikom današnje posjete federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.