• OBJAVLJENO: 15.09.2015.
Otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine
Bosansko-podrinjski kanton Goražde jedan od potpisnika Memoranduma o razumijevanju

fotografija 2

Nakon tri godine danas je u Sarajevu ponovno otvoren Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Simbolično su ga otvorili školarci, koji su sa ulaznih vrata skinuli daske sa natpisom “Zatvoreno”, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, ministrom civilnih poslova Adilom Osmanovićem i ambasadoricom SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

Svečanom otvorenju ove važne kulturne institucije, koja čuva veliko nacionalno bogatstvo, prisustvovali su predstavnici državne, entitetske i kantonalnih vlasti, diplomatskog kora, kulturnog života i civilnog društva, akademske zajednice i brojni građani.

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije je potpisan Memorandum o razumijevanju koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja sedam institucija kulture koje su od državnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

Memorandum je potpisalo 35 predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, od općinskog nivoa, preko kantonalnog i federalnog, do državnog – Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Inicijator Memoranduma bilo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje na ovaj način želi riješiti finansiranje institucija kulture za period od 2016. do 2018. godine.

Među potpisnicima Memoranduma bio je i premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, koji je sa predsjedavajućom Skupštine BPK Aidom Obućom prisustvovao i svečanoj ceremoniji otvaranja Zemaljskog muzeja BiH.

Memorandumom, koji bi trebao doprinijeti rješavanju pitanja finansiranja, obuhvaćeni su Zemaljski i Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine te Kinoteka Bosne i Hercegovine.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.