• OBJAVLJENO: 23.09.2015.
Svečano ozvaničen završetak radova na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-448 
Općina Pale u FBiH konačno spojena asfaltnom komunikacijom sa sjedištem kantona

Otvaranje puta 010

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, na čelu sa premijerom Emirom Okovićem simboličnim presjecanjem vrpce jučer su svečano ozvaničili završetak radova na asfaltiranju dionice regionalnog puta R-448 Goražde-Pale u FBiH  u dužini od 1.700 metara.

Riječ je o aktivnosti koju je u proteklom periodu realizovala Direkcija za ceste Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, a sa završetkom radova po prvi put od osnivanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde njegova najudaljenija općina, općina Pale u FBiH, uvezana je sa sjedištem Kantona asfaltnom putnom komunikacijom.

Sredstva za asfaltiranje ove dionice puta u iznosu od 400.000 KM obezbjeđena iz GSM licence za 2011.godinu, koja su prvobitno bila namijenjena za izgradnju kružnog toka u užem gradskom jezgru općine Goražde. S obzirom da nisu realizovana, ova sredstva su trebala, kako je danas istaknuto, biti preusmjerena za kapitalne investicije u drugi dio Federacije BiH, ali zahvaljujući naporima kako naših vlasti, tako i sugrađana novac je uložen u putnu infrastrukturu u našem kantonu.

„Ovo je zasigurno jedna dionica koja povezuje dvije općine, a ujedno povezuje cijeli Kanton sa ostalim dijelovima Federacije BiH. Svi stariji stanovnici znaju da je ova takozvana „sarajevska“ cesta nekada bila u potpunosti makadamski put. Danas smo sretni da konačno imamo ovu dionicu u potpunosti presvučenu asfaltnom podlogom, a što je i u programu rada Vlade za ovu godinu. Ovaj put otvara perspektivu razvoja određenih turističkih sadržaja koje imamo na ovom prostoru, i na kraju znamo da su komunikacije ključ svake sredine. Istina, ovo je dio regionalnog puta, ali mi ćemo u narednom periodu nastojati da nivo ovog puta povećamo kako bi on dobio veći status u odnosu na onaj kako je sada kategorisan“- kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Načelnik općine Pale u FBiH Asim Zec naglašava  kako je ova putna komunikacija jedna od najznačajnijih u našem kantonu obzirom da stanovnici općine Pale u FBiH svakodnevno imaju potrebu da dolaze u općinu Goražde.

Ministarstvo za privredu, Direkcija za ceste planira i popravku asfaltne podloge ovog puta u dužini od 1.200 metara. Kako ističe ministar Esed Radeljaš, ovo je samo početak kada je u pitanju izgradnja putne infrastrukture u BPK Goražde, a glavni cilj je spojiti „brzom“ cestom Goražde sa Sarajevom.

Otvaranje puta 009

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.