• OBJAVLJENO: 13.10.2015.
Sastanak glavnih nosilaca projekta
Najavljen nastavak aktivnosti na projektu „Memorijalna šuma 8372“

IMG_9347

U organizaciji Ministarstva za privredu danas je održan sastanak na kojem je bilo govora o nastavku projekta „Memorijalna šuma 8372.“

Realizacija projekta kojeg je iniciralo Muftijstvo goraždansko s ciljem da se u rejonu Posestra na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde trajno obilježi stradanje žrtava Srebrenice, započela je u maju ove godine.

Projekt u okviru kojeg je planirana izgradnja centralnog memorijalnog kompleksa i sadnja 8372 sadnice smrče, jasena i oraha realizovat će se u nekoliko faza u periodu 2015-2017. godina.

Nakon izrade idejnog projekta i simbolične sadnje pet stabala Pančićeve omorike u proljeće ove godine, za jesen je planirana sadnja novih sadnica.

– To je naš projekt, u kojem ćemo svi učestvovati i dati mogućnost da 8372 osobe budu dio ove priče. To je jako važno za sve nas, kao i za svakog ko će biti sudionik ovog projekta, da prenesemo poruku da se više nikada, nikome ne ponovi Srebrenica. Na ovaj način imamo priliku da po prvi put podvučemo crtu i kažemo da sad mi pišemo svoju priču i svoju povijest – kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

IMG_9345

Pozitivne reakcije danas je izazvao prijedlog predsjednika Udruženja „Svjetlost Drine“ Mirsada Crljenkovića da se u blizini lokacije na kojoj će biti izgrađen ovaj memorijalni kompleks zasadi i 2000 sadnica u znak sjećanja na poginule građane Goražda.

– Želimo projekt dići na jedan veći nivo i napraviti memorijalni kompleks koji će biti od značaja za cijelo Goražde. S obzirom na to da imamo veliki broj datuma koji se obilježavaju, došlo se na ideju da se sva ta obilježavanja svedu na dvije centralne manifestacije – Dane otpora i Dan oslobođenja Goražda – kazao je ministar za privredu Esed Radeljaš.

Prema riječima resornog ministra, inicijalna sredstva za realizaciju projekta u iznosu od 40.000 KM osigurao je Fond za zaštitu okoliša FBiH, a same sadnice će kupiti i zasaditi građani koji izraze želju da učestvuju u projektu Memorijalne šume. Preostala sredstva za realizaciju projekta trebala bi se obezbijediti iz posebnog Fonda koji će se osnovati za ovu namjenu.

U projektu će učestovati učenici i profesori Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ koji će izraditi klupe, nadstrešnice, info table i ostali mobilijar za memorijalni kompleks, kao i učenici svih osnovnih i srednjih škola koji će dobiti mogućnost da zasade po jednu sadnicu.

U organizaciji JP „Bosansko-podrinjske šume“ danas je održana prezentacija idejnog rješenja memorijalnog kompleksa u sklopu kojeg je planirana i izgradnja spomen obilježja na ovoj lokaciji na kojoj je prvi put formirana 1. drinska brigada Armije RBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.