• OBJAVLJENO: 13.10.2015.
Premijer BPK-a i načelnik općine Foča (FBiH)
Potpisani ugovori o namjenskom utrošku sredstava za izgradnju i asfaltiranje lokalnih puteva

IMG_9365

Nakon što je Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donijela odluke o odobravanju novčanih sredstava Općini Foča (FBiH) za sufinansiranje projekata izgradnje i asfaltiranja lokalne putne infrastrukture, danas su u Ustikolini potpisani ugovori o dodjeli i namjenskom  utrošku ovih sredstava.

Potpisana su dva ugovora od kojih jedan u vrijednosti od  100.000,00 KM, a drugi u vrijednosti od 7.069,82 KM.

Ugovore su potpisali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i načelnik Općine Foča (FBiH) Zijad Kunovac.

– Potpisani ugovori reflektuju početne stavove ove Vlade o pomoći nerazvijenim lokalnim zajednicama kroz nastojanje da obezbijedimo veću podršku ovim zajednicama. U ovom slučaju radi se o transferima nižim nivoima vlasti gdje direktno utičemo na razvoj tih lokalnih zajednica. S druge strane, nastojimo stimulisati i aktivnosti koje vode lokalne zajednice, a koje se odnose na projekte za koje je potrebno osigurati sredstva sa viših  nivoa vlasti i za koje se mora osigurati vlastito učešće – istakao je premijer BPK-a Emir Oković

– Prvi ugovor odnosi se na sredstva kantonalne Direkcije za ceste u iznosu od 100.000,00 KM planirana za izgradnju puta Cvilin – Kožetin i nadam se da ćemo ovim sredstvima u narednom periodu moći da asfaltiramo oko 1000 m ovog puta, što bi u znatnoj mjeri olakšalo komunikaciju na ovom prostoru. Drugi ugovor odnosi se na zajednički projekt sa Vladom Kantona Sarajevo, Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica i resornim državnim ministarstvom čija realizacija je započela u 2015. godini. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 200.000,00 KM u kojem bi naša lokalna zajednica imala obavezu da učestvuje sredstvima u iznosu od 10.000,00 KM. Ovim projektom planirano je da se na realiciji Ustikolina-Trnovo-Grebak, dionica Mazlinski potok-Grabak  krene sa asfaltiranjem puta u širini od 5 metara – pojasnio je načelnik Kunovac.

On je istakao da je planom Općine u periodu 2014-2016. godina planirana realizacija deset prioritetnih projekata unaprjeđenja lokalne putne infrastrukture ukupne dužine oko 50 km.

Sredstva za realizaciju ovih projekata bit će obezbjeđena u sklopu Programa „Tekući transferi drugim nivoima vlasti za puteve lokalnih zajednica“ koji se finansira iz Budžeta Ministarstva za privredu – Direkcija za ceste.

IMG_9371

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.