• OBJAVLJENO: 15.10.2015.
Goražde
Otvorena privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke 2015.“

IMG_9465

U Goraždu je danas otvorena 12. privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke.“

Goraždanski sajam jabuke i ove godine je okupio veliki broj posjetilaca među kojima su bili i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti FBiH, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i općina u njegovom sastavu, predstavnici javnog života kantona, predstavnici akademske zajednice Federacije te gosti iz regije.

Podršku u organizaciji manifestacije i ove godine je pružio veliki broj institucija, privrednih društava i organizacija, među kojima je i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

U ime Ministarstva za privredu BPK-a Goražde, goste ceremonije pozdravio je ministar za privredu Esed Radeljaš.

– Evidentno je da dolazi do sve veće ekspanzije ove manifestacije i vi ste svojim dolaskom potvrdili da ovogodišnja, dvanaesta po redu manifestacija ima svoj smisao i svrhu te se ne bojim da će ona imati i svoju budućnost. Velika mi je čast što u svojstvu ministra za privredu mogu da ukažem na značaj ove manifestacije, jer zahvaljujući velikom broju izlagača, vrhunskoj organizaciji i kvalitetu, sajam jabuke se našao u kalendarima sajmova i postao prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i zemljama u okruženju – istakao je ministar u svom obraćanju.

Manifestaciju je otvorio premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković koji je ovom prilikom kazao da je poljoprivreda, posebno voćarstvo komparativna prednost ovog prostora te pozvao predstavnike svih nivoa vlasti da tome daju značaj i prepoznaju potrebu za daljnjim razvojem ove oblasti.

IMG_9460

Gostima i posjetiocima sajma jabuke obratili su se i predsjednik Privredno-kulturne manifestacije „Dani jabuke“ Mirsad Hubanić, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović te dekan Prehrambeno-poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dr. Zlatan Sarić,  koji je ovom prilikom naveo podatak da je prije Drugog svjetskog rata u Goraždu bio smješten prvi Istraživački centar za voćarstvo te da je prvi bosanskohercegovački rasadnik takođe bio u Goraždu.

U sklopu sajma i ove godine bit će organizovan niz edukatvinih radionica i drugih aktivnosti u čijem fokusu je poljoprivredna proizvodnja i njen daljni razvoj.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.