• OBJAVLJENO: 21.10.2015.
Ministarstvo unutrašnjih poslova BPK-a Goražde
Započeo ciklus javnih rasprava o Nacrtu zakona o javnom okupljanju BPK-a Goražde

IMG_9579

U Goraždu je danas održana javna rasprava o Nacrtu zakona o javnom okupljanju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Trenutno važeći Zakon o javnom okupljanju Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donesen je 2003. godine, a 2014. godine usvojene su izmjene i dopune ovog zakona.

Budući da navedenim izmjenama nije u potpunosti ostvarena potreba dogradnje postojećih zakonskih rješenja, odlučeno je da se krene u proceduru donošenja novog zakona.

–  Novi zakon je mnogo precizniji u odnosu na važeći zakon, jer on razdvaja javna okupljanja na mirna okupljanja, javne proteste, javne proteste u pokretu i ostale oblike organizovanja. Preciznije se određuju i mjesta za održavanje javnog okupljanja, a to će na prijedlog Općinskog vijeća usvojiti Skupština Kantona – istakao je šef Ureda komesara Uprave policije Goražde Emko Rizvanović.

Novim zakonom jasnije su definisane i odgovornosti u pogledu organizovanja javnih okupljanja.

– Veći akcenat i odgovornost je na organizatoru javnog okupljanja, pogotovo kad je u pitanju voditelj javnog okupljanja. Ovim zakonom su mnogo jasnije i preciznije utvrđene nadležnosti i odgovornost redara na javnom okupljanju. Kad je u pitanju policija, ona će sigurno i dalje učestvovati u obezbjeđenju javnih okupljanja onoliko koliko je to njena obaveza i nadležnost, ali će se to obezbjeđenje obavljati posredno – pojasnio je Rizvanović.

Javna rasprava o nacrtu ovog zakona jučer je održana u općini Pale (FBiH), a sutra, s početkom u 10.00 sati, održat će se i u općini Foča (FBiH).

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.