• OBJAVLJENO: 28.10.2015.
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Prezentirano rješenje za poboljšanje radarske kontrole na području BPK Goražde

IMG_9808

U Ministarstvu unutrašnjih poslova danas je održana prezentacija na kojoj je bilo govora o mogućnostima unaprjeđenja radarske kontrole na području Bosansko-podrinjskog kantona kroz proširenje stacionarnog sistema za mjerenje brzine vozila.

U sklopu plana za unaprjeđenje sigurnosti saobraćaja na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona resorno ministarstvo napravilo je i Elaborat proširenja sistema fiksnog radarskog uređaja sa fotoregistracijom, u kojem je iskazana potreba za proširenjem postojećeg sistema jednim novim stacionarnim radarom te sedam novih kućišta u kojima bi se dva stacionarna radara periodično izmjenjivala.

Prezentaciji koju je organizovalo privredno društvo MIBO Komunikacije d.o.o. Sarajevo prisustvovali su i ministri u Vladi BPK-a Goražde, predvođeni premijerom Emirom Okovićem.

Ocijenjeno je da bi proširenje stacionarnog radarskog sistema dodatno smanjilo broj saobraćajnih nezgoda te doprinjelo poboljšanju sigurnosti saobraćaja u Bosansko-podrinjskom kantonu.

Istaknuto je da, osim preventivnog djelovanja, ovakvi radarski sistemi poboljšavaju efikasnost u obradi saobraćajnih prekršaja, pri čemu se vrijeme za obradu skraćuje za 50-60%.

Neprilagođena brzina glavni je uzrok saobraćajnih nesreća u kojima, procjenjuje se, svake godine u svijetu smrtno strada 1,2 miliona osoba, dok njih između 20-50 miliona zadobije lakše ili teže ozljede.

Sadašnji stacionarni radar Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova dodijelilo je kantonalnom MUP-u 2008. godine u sklopu dodjele ovih radara svim kantonima na području FBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.