• OBJAVLJENO: 23.11.2015.
Radna tijela Skupštine BPK-a Goražde
Održana sjednica Ustavne i zakonodavno-pravne komisije

IMG_0356

U okviru priprema za održavanje 8. redovne sjednice Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je zasjedala Ustavna i zakonodavno-pravna komisija Skupštine.

Razmatrani su prijedlozi Zakona o javnom okupljanju, Zakona o pravima lica koja se iz Bosansko-podrinjskog kantona Goražde vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, Zakona o prestanku važenja Zakona o internoj reviziji u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i Zakona o izmjenama i dopunama zakona o RTV BPK-a Goražde za koje je Komisija utvrdila da postoji pravni osnov i opravdanost za njihovo donošenje te ih je uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Komisija je takođe razmatrala prijedloge i utvrdila da postoji pravni osnov za donošenje sljedećih odluka: Odluke o proglašenju prostora Modrana od interesa za razvoj turizma na području BPK-a Goražde, Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju kalendara obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina u BPK Goražde, Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan i Odluke o izvršenju Finansijskog plana JU Služba za zapošljavanje BPK-a Goražde za 2016. godinu.

Ustavna i zakonodavno-pravna komisija obradila je inicijativu za promjenu člana 26. Ustava BPK-a Goražde i drugih odredbi Ustava BPK-a Goražde. Donesenim zaključkom konstatovano je da će Komisija utvrditi  prijedlog akta o promjeni Ustava i isti uputiti Skupštini na daljnje postupanje.

Na sjednici je razmatrana i inicijativa za donošenje Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih, imenovanih dužnosnika, savjetnika i prevenciji borbe protiv korupcije u BPK Goražde koju je podnio poslanik Salko Obhođaš. Donesenim zaključkom je konstatovano da je inicijativa podešena u skladu sa Poslovnikom Skupštine BPK-a te da će ista biti upućena Skupštini na razmatranje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.