• OBJAVLJENO: 23.11.2015.
Svečanosti u Goraždu prisustvovali brojni međunarodni i domaći zvaničnici
Ozvaničen početak Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja za područje BiH

IMG_2229

U Goraždu je danas svečano promovisan početak radova na obnovi stambenih jedinica za povratnike u općinama Goražde i Foča (FBiH) u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja.

Na svečanoj ceremoniji koja je održana u prostorijama Općine Goražde i kojoj su prisustvovali visoki međunarodni, državni i federalni zvaničnici, predstavnici iz regiona i korisnici projekta, o projektu su govorili ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi,  predstavnik Američke ambasade u BiH Bryan Wockley, predstavnik UNHCR-a u BiH Olivier Moquet, zamjenik Šefa misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin, zamjenik direktora za kredite i društveni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephan Sellen, federalni ministar za izbjeglice i raseljene osobe Edin Ramić.

IMG_0409

U Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja čija vrijednost iznosi oko 583 miliona eura, a čiji je cilj stambeno zbrinjavanje raseljenih osoba, učestvovat će Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija. Cijeli program će se finansirati iz donatorskih sredstava, od kojih su najveći dio obezbijedili Evropska Unija, zatim Sjedinjene Američke Države, te drugi međunarodni donatori.

Ovoj svečanosti, na kojoj su simbolično potpisana prva dva ugovora sa korisnicima i čime je i zvanično obilježen početak realizacije ovog velikog stambenog projekta na području BiH, prisustvovali su i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafa Kurtović, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde, Aida Obuća, premijer BPK-a Goražde Emir Oković, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović i načelnik Općine Foča (FBiH) Zijad Kunovac.

IMG_0379

Od ukupnog iznosa sredstava planiranih projektom, sredstava u visini od 101 milion eura bit će izdvojena za stambeno zbrinjavanje 5400 raseljenih porodica na području BiH, kojima treba dodati i iznos od 15 miliona eura koje će obezbijediti država BiH.

Projekt će se realizovati u četiri faze. Prva faza bi trebala biti završena do proljeća, druga do  kraja 2016. godine, dok se očekuje da će cijeli projekt biti okončan do kraja 2017. godine.

Prema riječima ministrice Borovac, u okviru prve faze podprojekta za BiH bit će izdvojena sredstva u iznosu od 2,7 miliona eura za stambeno zbrinjavanje 150 porodica. Od ovog broja, 17 porodica je iz BPK-a i to 11 iz Goražda i 6 s područja općine Foča (FBiH). U okviru treće faze projekta na ovom području planirana je izgradnja stambenih objekata za još 47 porodica koje imaju status raseljenih lica.

Ovom prilikom je istaknuto da proces pružanja pomoći održivom povratku na području BiH ovim projektom nije završen, te da će se u narednom perodu raditi i na drugim aspektima održivog povratka u našoj zemlji.

Nakon svečanog dijela promocije projekta, članovi delegacija posjetili su i lokacije na kojima je planirana izgradnja stambenih objekata za koje su danas potpisani ugovori.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.