• OBJAVLJENO: 24.12.2015.
Goražde
Potpisani ugovori o stipendijama BBI banke

IMG_1256

U organizaciji BBI banke, u Goraždu je danas održana svečana ceremonija dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studentima za regiju centralne i istočne Bosne.

Uz predstavnike BBI banke, svečanosti dodjele stipendija prisustvovali su i predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kanton Goražde, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Muftijstva goraždanskog i Općine Goražde.

Premijer Emir Oković izrazio je posebno zadovoljstvo zbog toga što BBI banka posluje na prostoru BPK Goražde, te zbog toga što se u svom radu zalaže i za potporu obrazovanja.

– Vidimo da je BBI banka nosilac i nekih drugih aktivnosti koje izlaze izvan tržišta i koje se nalaze u humanitarnoj oblasti. Prije svega, oni su svoj interes pronašli u obrazovanju u BiH, kada govorimo o obrazovanju u istočnoj Bosni, ono ovdje zasigurno ima posebno mjesto. Istočna Bosna je jedno specifično područje koje se jedino može razvijati ukoliko posvetimo pažnju obrazovanju i sa te strane se iskreno želim zahvaliti BBI banci i pomenutoj Fondaciji. Učenicima i studentima čestitam i želim im puno zdravlja i sreće, jer sticanje novih znanja dovodi do svega onoga što je pozitivno u jednom društvu i što dolazi iz obrazovanja – kazao je premijer u svom govoru.

IMG_1218

Gostima i studentima obratili su se i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, šef Ureda za osnovno i srednje obrazovanje u Direkciji za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice Seid Eminović, predsjednica Asocijacije „Fatma“ za BPK Goražde Alma Delizaimović i rukovodilac BBI VIP Biznis kluba Azra Ćolić.

U ime studenata, prisutnima su se obratile studentica dislocirane nastave Mašinskog fakulteta u Goraždu Emina Haljković i Danijela Javorac, studentica kineskog i engleskog jezika i književnosti Filozofskog fakulteta na Palama.

Stipendije se dodjeljuju iz Fonda „Sheikh Saleh Kamel“ koji je osnovan na inicijativu BBI banke i osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije „Al-Baraka“ Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, a partneri BBI banke u procesu dodjele stipendija su Asocijacija „Fatma,“ Islamska zajednica, Univerzitet u Sarajevu i Ministarstvo obrazovanja i nauke.

Iz ovog Fonda na području Bosne i Hercegovine svake godine se podijeli  500 stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja.

Stipendije u mjesečnom iznosu od 100 američkih dolara dodjeljuju se već četvrtu godinu zaredom, a do sada su na području BiH iz ovog Fonda podjeljene stipendije u ukupnoj vrijednosti od 4 miliona KM.

Ugovore o stipendijama u ovoj godini već je potpisalo 400 studenata za regije Bihaća, Tuzle, Mostara i Zenice.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.