• OBJAVLJENO: 25.12.2015.
Održana 5. vanredna sjednica Skupštine BPK-a Goražde
Skupština potvrdila odluke premijera BPK-a o razrješenju i imenovanju ministara u Vladi BPK-a

IMG_1265

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde danas je održala 5. vanrednu sjednicu.

Sjednica je sazvana na zahtjev četrnaest poslanika u Skupštini iz klubova SDA, SBB, BPS Sefer Halilović, SBiH, Stranke dijaspore BiH i Novog pokreta BiH  uz obrazloženje da je postignut Sporazum o uspostavi nove parlamentarne većine.

U dnevni red ove sjednice uvršteni su prijedlozi odluka o potvrđivanju odluka premijera Bosansko-podrinjskog kantona Goražde o razrješenju dosadašnjih i imenovanju novih ministara za boračka pitanja, socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice, te urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Prije usvajanja dnevnog reda, dopredsjedavajuća Skupštine i predsjednica Kluba srpskog naroda Daliborka Milović (LS) pokrenula je proceduru za zaštitu vitalnog interesa u vezi donošenja ovih odluka.

S obzirom da je u pauzi koja je uslijedila Klub srpskog naroda donio odluke o tome da se odluke premijera BPK-a Goražde o razrješenju i imenovanju ministara odnose na vitalni nacionalni interes srpskog naroda, na zahtjev predsjedavajuće Skupštine Aide Obuće (SDA) održana je pauza kako bi se ispoštovala zakonska procedura i kako bi se klubovi naroda u Skupštini izjasnili o prijedlozima odluka o razrješenju i imenovanju ministara.

IMG_1273

Nakon što su klubovi bošnjačkog i hrvatskog naroda većinom glasova podržali prijedlog odluke o razrješenju ministara, Skupština je donijela Odluku o potvrđivanju Odluke premijera  BPK-a Goražde o razrješenju ministra za boračka pitanja Zijada Brige, ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Alena Pašovića i ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Slobodana Jankovića.

Nakon pauze koja je održana na zahtjev Zajedničkog kluba Stranke dijaspore BiH i Novog pokreta BiH, predsjednica Kluba srpskog naroda Daliborka Milović (DF) predložila je da se sjednica prekine te da se Skupština ne izjašnjava o prijedlogu odluke o imenovanju novih ministara.

Skupština je glasala i nije prihvatila ovaj prijedlog.

Poslanica Daliborka Milović (LS) odlučila je da neće učestvovati u daljem radu Skupštine, a nakon poslaničke intervencije poslanice Edite Velić (DF) odlučeno je da u daljem radu Skupštine neće učestovati ni poslanici iz Kluba DF-a.

IMG_1275

Skupština se takođe izjasnila o prijedlogu poslanika Adisa Agovića (SDA) da se 5. vanredna sjednica nastavi, što je i prihvaćeno.

Odlučeno je da se kod Odluke o potvrđivanju Odluke premijera BPK-a o imenovanju ministara u Vladi BPK-a procedura provede u skladu sa odredbama Poslovnika Skupštine i zakonskim propisima, te da se nakon toga ova odluka zajedno sa odlukom o razrješenju ministara proslijedi Ustavnom sudu Federacije BiH, s obzirom na pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Klubovi poslanika bošnjačkog i hrvatskog naroda podržali su odluku premijera BPK-a Goražde o imenovanju novih ministara, nakon čega je Skupština BPK-a Goražde donijela Odluku o potvrđivanju Odluke premijera BPK-a Goražde o imenovanju ministara u Vladi BPK-a.

Za ministra za boračka pitanja imenovan je Šemso Muslić, za ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice Nurija Vesnić, dok je za ministricu za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoloine imenovana Jovana Kovačević.

S obzirom da su klubovi poslanika bošnjačkog i hrvatskog naroda podržali odluku premijera BPK-a Goražde o imenovanju novih ministara, da je Klub srpskog naroda bio protiv ovog prijedloga, te da nije postignuta postignuta većina u sva tri kluba naroda koji participiraju u Skupštini BPK-a, odlučeno je da će rezultati glasanja biti proslijeđeni Ustavnom sudu Federacije BiH na konačno odlučivanje.

Na kraju zasjedanja predsjedavajuća Aida Obuća pročitala je član 71. Poslovnika Skupštine BPK-a  koji kaže da se zakon, propis ili drugi akt koji donese Skupština smatraju usvojenim ukoliko Ustavni sud odluči da se ne radi o vitalnom nacionalnom interesu ili povredi vitalnog nacionalnog interesa.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.