• OBJAVLJENO: 15.01.2016.
Primopredajom sistema za upravljanje digitalnim arhivom Arhivu Bosanskopodrinjskog kantona završen proces digitalizacije arhiva u Općinskom sudu u Goraždu

IMG_1583

U okviru Projekta „Konsolidacija i daljni razvoj pravosudnog informaciono-komunikacionog sistema” koji provodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, u Općinskom sudu u Goraždu danas je održana ceremonija povodom završetka pilot implementacije Modula za elektronsko arhiviranje predmeta  u ovom sudu.

Ceremonija je započela izlaganjima člana VSTV-a BiH Alme Džaferović, premijera Bosanskopodrinjskog kantona Emira Okovića i predsjednika Općinskog suda u Goraždu Seada Imamovića, nakon čega je izvršena prezentacija Modula.

Cilj ovog projekta kojeg finansira Europska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) je jačanje nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, te unaprjeđenje transparentnosti u pravosuđu i sigurnosti pravosudnog informacionog sistema kroz razvoj druge generacije CMS/ TCMS-a (Sistema za automatsko upravljanje tužilačkim predmetima).

IMG_1570

Istaknuto je da je u okviru druge generacije ovog sistema razvijen Modul za elektronsko arhiviranje predmeta, koji podrazumijeva pripremanje arhivski prihvatljivog dokumenta, njegovo potpisivanje kvalifikovanim elektronskim potpisom, pohranjivanje, čuvanje te predaju nadležnom arhivu na dalje čuvanje ili uništavanje nakon isteka roka čuvanja.

Treba napomenuti i da je u toku implementacije pomenutog modula izvršena dodatna digitalizacija nedostajućih dokumenata u arhiviranim predmetima u okviru CMS-a, ali i značajnog broja predmeta koji imaju trajan rok čuvanja, a koji su procesuirani u manuelnom sistemu rada. Na ovaj način osigurana je digitalizacija milion stranica, odnosno oko 70 posto arhive Općinskog suda u Goraždu.

IMG_1564

Vrijednost projekta koji je realizovan u periodu od četiri mjeseca je 130.000 KM.

Kako je danas najavljeno, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde finansiraće troškove skeiranja preostalih 30 % arhivske građe Općinskog suda u Goražde, kako bi cjelokupni proces digitalizacije arhiva bio završen.

U okviru projekta, VSTV BiH obezbijedilo je i donaciju za Arhiv BPK-a koja se sastoji od jednog računara i softvera neophodnog za arhiviranje elektronske arhive, a koju je danas direktorici kantonalnog Arhiva Taibi Mehmedbegović uručio Admir Suljagić, direktor Sekretarijata VSTV-a BiH.

Uz predstavnike VSTV-a i Općinskog suda na čelu sa predsjednikom Seadom Imamovićem, te premijera BPK-a Goražde Emira Okovića, današnjoj ceremoniji prisustvovali su i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Mustafa Kurtović, ministrica za pravosuđe, upravu i radne odnose Radmila Janković, te predstavnici pravosudnih institucija i općina u sastavu Kantona.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.