• OBJAVLJENO: 25.01.2016.
Početak implementacije trećeg talasa pod-projekata Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa
U Sarajevu sutra potpisivanje sporazuma vrijednih 14.371.287 eura za izgradnju 438 domova

Povratnici

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potpisat će sutra u Sarajevu, s gradonačelnicima i načelnicima 19 gradova i općina u BiH, sporazume o saradnji na provođenju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

U ime jedinica za implementaciju sporazume će potpisati i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić, ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš i Rifet Mujanović, šef Odjela za izbjeglice, raseljena lica i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH.

Ukupna vrijednost sporazuma je 14.371.287 eura, osiguranih iz multidonatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. Tim sredstvima bit će izgrađeno 438 stambenih jedinica za 338 interno raseljenih porodica te 100 izbjeglih porodica iz Republike Hrvatske u BiH. Stanovi će biti u vlasništvu lokalnih zajednica koje osiguravaju infrastrukturno opremljeno zemljište, kao i ostale kontribucije okvirne vrijednosti oko dva miliona eura.

Potpisivanje tih sporazuma označit će početak implementacije trećeg talasa pod-projekata Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa koji se provodi u Brčko Distriktu BiH i općinama/gradovima Federacije BiH (Bosanski Petrovac, Foča u Federaciji BiH, Goražde, Ilidža, Jajce, Olovo, Pale-Prača, Tuzla i Zenica), te Republike Srpske (Banja Luka, Bijeljina, Bileća, Brod, Derventa, Foča, Gradiška, Prijedor i Vlasenica).

Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora, te Sjedinjenih Američkih Država.

Ostali donatori su Njemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Republika Češka, Republika Slovačka i Mađarska. Snažnu podršku programu osiguravaju partnerske organizacije međunarodne zajednice UNHCR, OSCE i Razvojna banka Vijeća Evrope.

Regionalnim stambenim programom Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Repubike Srbije i Crne Gore predviđena su stambena rješenja za oko 27.000 domaćinstava izbjeglih i raseljenih osoba u četiri države regiona odnosno ukupno oko 74.000 korisnika.

Ukupna vrijednost tog programa procijenjena je na oko 1,2 milijarde KM, a od čega se na BiH odnosi oko 200 miliona KM.

Program se sastoji od četiri projekta svake od partnerskih zemalja, a cilj Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u BiH je osigurati trajna i održiva stambena rješenja kroz povratak i reintegraciju u prijeratnim mjestima prebivališta ili lokalnu integraciju u mjestima raseljenja za 5.400 porodica ili 14.000 izbjeglih i raseljenih osoba.

– Tokom planirane implementacije u trajanju od pet godina projekt će se provoditi u talasima, za koje se pripremaju posebni pod-projekti. BiH je dosad podnijela aplikacije za četiri pod-projekta ukupne vrijednosti oko 80 miliona KM u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje oko 1.870 porodica – navodi se.

U saradnji s lokalnim zajednicama, ti pod-projekti se provode u više od 70 gradova/općina širom BiH. Završena je isporuka građevinskog materijala i izgradnja 20 objekata za lokalnu integraciju. Otpočeli su radovi na obnovi i izgradnji 50 objekata za povratak, a pokrenuti tenderi za izvođenje radova sto kuća za potrebe povratka izbjeglih osoba iz država regiona u BiH, kao i tenderi za projektovanje oko 400 kuća za potrebe povratka raseljenih osoba u BiH.

– Gradnja objekata počet će u proljeće ove godine, tako da bi se do kraja 2016. godine moglo planirati useljenje gotovo 1.000 porodica u domove. Očekuje se da svi objekti budu završeni i korisnici useljeni do kraja 2017. godine, kad ističe iskoristivost IPA sredstava – saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) J.Č.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.