• OBJAVLJENO: 26.01.2016.
Obilježen 26.januar – Dan sjećanja na žrtve genocida i Dan prvog oslobođenja Goražda u II svjetskom ratu

Dvadeset šesti januar – Dan sjećanja –  ove je godine okupio veliki broj građana Goražda  S njima,  poštu žrtvama fašizma i partizanima – oslobodiocima Goražda, odali su i predstavnici vlasti BPK-a Goražde na čelu sa premijerom  Emirom Okovićem, kao i antifašiti iz niza gradova BiH. 

12633027_10208466663573013_1887214988_o

Nizom prigodnih sadržaja u Goraždu je danas obilježen 26. januar – Dan sjećanja na žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu i Dan prvog oslobođenja Goražda, a ujedno i Dan mjesne zajednice Goražde I. Riječ je o datumu koji je od strane Općinskog vijeća Općine Goražde zvanično uvršten u Kalendar obilježavanja značajnih datuma i događaja na području općine Goražde. Na ovaj način građani Goražda odaju počast svim žrtvama stradalim u Drugom svjetskom ratu,  ali se i prisjećaju svih dešavanja kada su partizanske jedinice zaustavile pokolj nad žrtvama koje su četnici Draže Mihailovića ubijali od novembra 1941. do 26. januara 1942.

IMG_1677

Program obilježavanja ovog datuma počeo je polaganjem cvijeća na spomen obilježju ”Goražde – grad heroj svojim braniocima”, zatim na groblju u Kolijevkama, kao i na spomen obilježju na Trgu branilaca.

Nakon toga, Program obilježavanja nastavljen je na mostu Alije Izetbegovića gdje je također položeno cvijeće, a nakon toga prisutnima se obratio načelnik Općine Goražde dr. sci. Muhamed Ramović koji je u svom govoru podsjetio na značaj obilježavanja ovog datuma kako bi se ukazalo na počinjene zločine, odala počast žrtvama, a sve sa ciljem da se zločin ne zaboravi i ne ponovi.

O stradanju i genocidima nad Bošnjacima kroz historiju kao i o važnosti pomenutog datuma govorio je i član SABNOR-a BiH Mustafa Polutak.

Nakon prigodnih obraćanja, ceremonija je nastavljena performansom mladih Goraždana, nakon čega je uslijedilo bacanje 74 ruže u rijeku Drinu u znak sjećanja na žrtve pokolja 1941-1942. godine.

www.goražde.ba

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.