• OBJAVLJENO: 18.02.2016.
Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport
Program predškolskog odgoja i obrazovanja počinje 2. marta 2016. godine

IMG_2213

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga informisao je javnost o početku obaveznog Programa predškolskog odgoja i obrazovanja u 2016. godini.

Istaknuto je da je Ministarstvo obavilo sve pripremne aktivnosti, kako bi realizacija samog Programa počela na vrijeme.

– Želim da upoznam javnost da obavezni predškolski program u trajanju od 150-170 sati na prostoru našeg kantona počinje 2. marta. Cjelokupne finansijske troškove, što je definisano i zakonom, snosi resorno ministarstvo. U proteklih mjesec dana mi smo sve pripremili kako bi obavezni predškolski program započeo u planiranom terminu i on će se realizovati prvenstveno zahvaljujući vrtićima i osnovnim školama na prostoru našeg kantona – kazao je ministar.

On je izrazio zadovoljstvo što će ovogodišnjim Programom predškolskog odgoja i obrazovanja biti obuhvaćena sva djeca s područja BPK-a Goražde, kao i zbog činjenice da će ove godine u prvi razred biti upisan veći broj djece nego prethodne godine.

Prema podacima resornog ministarstva, 2013. godine u prvi razred osnovne škole na području BPK-a upisan je najmanji broj učenika otkako postoji kanton i on je iznosio 168.  Prije dvije godine u prvi razred upisano je 208 učenika, dok je prošle godine upisano 249 učenika.

Za učešće u ovogodišnjem Programu predškolskog odgoja i obrazovanja prijavljena su 254 učenika.

– Ono što je jako zabrinjavajuće, kada uđete u strukturu prijavljenih učenika, jeste koncentracija učenika po lokalnim zajednicama. U 11 mjesnih zajednica na području općine Goražde imamo upisanih svega 27 učenika.  Na cjelokupnom školskom području OŠ „Hasan Turčalo Brzi“ koje obuhvata šest mjesnih zajednica –  Orahovice, Kraboriš, Ilovača, Brzača, Rešetnica i Osanica imamo upisano svega 10 učenika. Na školskom području OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ u Vitkovićima koje obuhvata prostor pet mjesnih zajednica – Posestra, Bogušići, Berič, Sadba i Vitkovići imamo svega 17 učenika. Dakle, u 11 mjesnih zajednica na području općine Goražde, koje čini oko 4/5 prostora ove općine, imamo 27 učenika, što je alarmantno i poražavajuće – istakao je ministar.

On je takođe naveo podatak da je broj učenika po odjeljenju, prema važećim pedagoškim standardima, ove godine pao ispod prosjeka o čemu je Ministarstvo informisalo i Vladu.

Prema riječima ministra obrazovanja, poređenjem statističkih podataka moguće je zaključiti da je tokom proteklih šest godina stanovništvo s područja pomenutih mjesnih zajednica konstantno odlazilo i naseljavalo se u gradu.

– Trenutno nama nije nikakav problem da organizujemo predškolski program, međutim, to stanje će se indirektno odraziti tek u narednim godinama – kazao je ministar.

On je istakao da razloge za ovakvo stanje treba tražiti u ukupnoj politici prema ovom kantonu, kao i da ovakvo stanje ne ide u prilog kako ni samom kantonu, tako ni području cjelokupne istočne Bosne.

– Podaci nevladinih organizacija kojima smo se mi služili govorili su da je ‘90-ih godina, dakle prije agresije na BiH, u deset opština – od Kalinovika, Foče, uključujući naše tri lokalne zajednice, Čajniče, Rogaticu, Rudo i Višegrad živilo između 150.000-160.000 stanovnika, a danas imate nešto više od 70.000 stanovnika – kazao je ministar Damir Žuga.

Uzroke ovakvog stanja on vidi u neadekvatnoj politici svih nivoa vlasti prema ovom kantonu, ali i prema cijelom ovom prostoru.

– Ovo su alarmantni podaci kad je u pitanju cjelokupna istočna Bosna i kad su u pitanju ruralna mjesta na području našeg kantona. Jednostavno sve je koncentrisano više u centrima, u gradovima. Ovo je apel i poziv svima onima koji su s područja istočne Bosne, koji obnašaju bilo koju poziciju, da se aktivnije uključe, da pomognu svim lokalnim zajednicama u istočnoj Bosni, pa tako i u našem kantonu – poručio je ministar.

U ovom kontekstu on je pomenuo i Uputstvo o raspodjeli javnih prihoda federalne ministrice finansija kojim se dodatno smanjuju finansijska sredstva u Budžetu Bosansko-podrinjskog kantona, te kazao kako će to stvoriti dodatne probleme za njegovo buduće funkcionisanje.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.