• OBJAVLJENO: 25.02.2016.
OKRUGLI STO „PREVENCIJA VRŠNJAČKOG NASILJA – ISKUSTVA I PREPORUKE

12744623_989991147702645_961592094322472784_n

Redakcija novine „ Glas Goražda“ i Neformalna mreža za zaštitu djece i njihovih porodica, uz podršku Radio televizije Bosansko podrinjskog kantona koja i na ovaj način nastavlja realizaciju obimnog projekta pod nazivom „ Činim pravu stvar – protiv nasilja“, u SOS Dječijem vrtiću Goražde održali su Okrugli sto o temi „ Prevencija vršnjačkog nasilja – iskustva i preporuke“.

Redakcija novine Glas Goražda u saradnji sa Neformalnom mrežom za zaštitu djece i njihovih porodica sa ovim okruglim stolom želi u javnosti naglasiti pitanje ili problem vršnjačkog nasilja kao naš zajednički problem i naravno u prvi plan staviti prevenciju.

U ime domaćina okruglog stola, učesnike okruglog stola pozdravio je Alija Lapo direktor SOS dječijih sela BiH – Programa Goražde –, a značaj teme i razgovora o prevenciji vršnjačkog nasilja u pozdravnim obraćanjima istakle su i Amira Borovac, u ime Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK Goražde.

Uvodničarke na Okruglom stolu bile su Aida Ganović, savjetnica za ljudske resurse SOS dječijih sela BiH ( „ Politika zaštite djece“ ), Alema Bajrović, pedagog u OŠ Ustikolina ( „ Značaj porodičnog odgoja u razvoju djeteta“), Marijana Obrenović, OŠ „ Sveti Sava“ – Foča ( „ Vršnjačko nasilje – iskustva iz moje škole“) i Sevda Popović, pedagog u Srednjoj tehničkoj školi „ Hasib Hadžović „ Goražde ( „ Odgojna komponenta škole“).

U razgovoru koji je nakon uvodnih prezentacija vođen, predstavnici škola iz BPK Goražde i Foče, Ministarstava obrazovanja i unutrašnjih poslova BPK Goražde, Centra za mentalno zdravlje Goražde, Asocijacije srednjošlolaca u BiH – lokalnog tima Goražde, lokalnog tima „ No hate“ organizacije, govorili su o vlastitim viđenjima teme okruglog stola.

Zaštita ljudi od nasilja je primarni zadatak savremenog društva, a zaštita djece od nasilja je naročito važan zadatak i obaveza kojoj bi svaka ozbiljna zajednica, pa tako i bosansko-hercegovačko društvo, trebalo posvetiti veliku pažnju – rečeno je tokom razgovora.

U najvećem broju obraćanja istaknuto je da je temelj svakog društva i oslonac u razvoju djece u zdrave i harmonične ličnosti – porodica.
Zaključeno je takođe da je prevencija vršnjačkog nasilja tema koja se tiče svih nas, svih segemenata društva koje treba da stvara povoljan ambijent za odrastanje djece i uključivanje mladih u zajednicu.

S.K

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.