• OBJAVLJENO: 29.02.2016.
20.jubilarnim pohodom "Grebak-put života" ovog vikenda započelo obilježavanje Dana nezavisnosti BiH
Prijatelji širom svijeta na ovaj način odaju poštovanje nevinim žrtvama

grebak

Evo već punih dvadeset godina kako se organizuje pohod pod nazivom Grebak- put spasa” ili ” Put života”.

Na početku želimo podsjetiti da su prvi pohod ovom planinskom stazom organizovali pripadnici Armije BiH, a planinarske pohode organizovali su Planinarski savez BiH i naše planinarsko društvo, pod pokroviteljstvom rahmetli Alije Izetbegovića.

Planinari Planinarskog kluba ”Goražde –Maglić” Goražde već  20 godina najmanje dva puta u toku godine organizuju pohod kojim njeguju tradiciju ove svijetle stranice naše novije istorije, te na ovaj način daju svoj doprinos obilježavanju 1. marta- Dana nezavisnoti BiH.

Planinari i svi sugrađani, te prijatelji širom svijeta na ovaj način odaju poštovanje nevinim žrtvama koji su ostavili svoje živote na ovoj stazi. Organizacijom ovog memorijalnog pohoda planinari ne dopuštaju da zaborav prekrije sjećanja na sve ono šta je značio ovaj put za sve nevoljnike, gladne i promrzle stanovnike Goražda i okoline.

20160227_125000

Ova godina je jubilarna i sve aktivnosti Planinarskog kluba ”Goražde –Maglić” Goražde bit će u znaku ovog jubileja.

Prvi korak je ovog vikenda završeni planinarski  Zimski pohod ”Grebak 2016”. u čijoj je koloni učestvovalo 150 planinara i stanovnika BPK Goražde.  Koliko je ova manifestacija važna svim ljudima dobre volje dovoljno govori i činjenica o ovolikom broju učesnika, a koji su došli ne samo iz našeg Kantona već su tu i naši prijatelji iz Sjenice, Rožaja, Novog Pazara, Sarajeva, Zenice, Kaknja…

Posebno želimo istaći da su u ovom pohodu učestvovali premijer Federacije BiH  Fadil Novalić, ministar za boračka pitanja BPK, kao i nekoliko poslanika Skupštine BPK Goražde.

20160227_145811

Manifestacija obilježavanja Grepka traje dva dana a prvi dan je rezervisan za memorijal žrtvama ovog puta kada učenici pohoda prolazeći stazu od Grepka do Rude Glave evociraju uspomene na ove događaje. Na ovom putu, na svim značajnim mjestima učesnicima govorimo o događajima vezanim za ovu stazu i učenjem fatihe  prisjećamo se onih čija je krv natopila ovu zemlju bosansku.

Po dolasku na lokalitet Rude Glave uvijek se prisjetimo rahmetli Hasan Turčala Brzog koji je trasirao ovu stazu i njome proveo mnoge i mnoge kolone, te Nedima Pilava Jogija koji je dao sebe da se izgradi Planinarski dom na ovoj stazi kako bi se i na taj način Grebak čuvao od zaborava.

U večernjim satima prvog dana, pored planinarskog druženja, u planinarskom domu upriličen je i prigodan čas istorije, a ove godine je Edin Baljević, predsjednik udruženja „Kulturna baština BPK-a“ učesnicima pohoda na nekropoli Modro polje govorio o srednjevjekovnoj Bosni. Drugog dana planianri su na putu od Rude Glave do Brzače, također, imali priliku slušati o nekropoli Gošić polje, te o značaju Orahovica u događajima koje obilježavamo.

Alija Lapo

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.