• OBJAVLJENO: 21.03.2016.
Općina Pale (FBiH)
Obilježena 20. godišnjica reintegracije općine Pale (FBiH)

IMG_2967

Svečanom obilježavanju 20. jubilarne godišnjice reintegracije općine Pale (FBiH) i Dana općine Pale (FBiH) koja je danas održana u Prači prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Kantona Sarajevo, predstavnici općina Goražde, Pale i Foča (FBiH), predstavnici Muftijstva goraždanskog, te predstavnici društveno-političkog života sa područja Bosansko-podrinjskog kantona i Kantona Sarajevo.

Prije svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Pale (FBiH), delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a i Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo položile su cvijeće na Spomen-obilježje braniteljima u Hrenovici.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Ibrahim Komarica, koji je kazao da je ovo Vijeće u periodu od 19.03-2015 – 19.03.2016. godine održalo jednu svečanu i šest redovnih sjednica na kojim su razmatrana pitanja od interesa za općinu i njene stanovnike.

IMG_2997

U svom obraćanju načelnik Općine Pale (FBiH) Asim Zec osvrnuo se na ono što je do sada urađeno u obnovi ovog prostora, te predstojeće izazove.

IMG_3003

– Krenuti u formiranje lokalne zajednice poslije onako teške i krvave agresije na BiH zaista je bilo teško. Nismo imali pravo da ne nastavimo borbu i u miru. Nažalost, ta borba je neprekidna i danas, samo u drugom obliku, za opstanak svih onih koji žele i hoće da žive na ovim prostorima, a to se odnosi i na kanton, FBiH i državu BiH – kazao je on.

U ime Skupštine BPK-a Goražde prisutnima se obratila predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća, koja je kazala da su pomaci u obnovi i razvoju ovog prostora danas vidljiviji nego ikad.

IMG_3014

– Svjesni smo da se moramo okrenuti prije svega sami sebi, ali i sami inicirati podršku s većeg nivoa vlasti. Svjesni smo takođe da se počelo kretati pozitivnim pravcima, najavljene su velike investicije,  ali to samo treba da bude inicijalna kapisla za neke nove, bolje investicije, koje će doprinjeti da BPK Goražde i ova lokalna zajednica budu samoodrživi i da ne zavise od drugih – poručila je ona.

Čestitke povodom Dana reintegracije općine Pale (FBiH) uputio je i premijer BPK-a Goražde Emir Oković koji je istakao da će BPK Goražde i u narednom periodu podržavati razvoj ove lokalne zajednice.

IMG_3020

– Želim ovim putem da istaknem opredijeljenje Vlade BPK-a Goražde, a ono je izraženo u stavu da je općina Pale (FBiH) jedna ravnopravna i jednaka jedinica lokalne samouprava unutar BPK Goražde i da treba da bude jednaka i ravnopravna jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH – istakao je premijer.

Čestitke povodom Dana reintegracije i Dana općine Pale (FBiH), u ime Općine Goražde, uputila je pomoćnica načelnika Samira Drakovac.

IMG_3024

Načelnik općine Asim Zec dodijelio je priznanja za najbolje učeničke literarne radove o temi reintegracije i Dana općine Pale (FBiH).

Na sjednici su takođe dodijeljene zahvalnice privrednicima koji su pružili podršku u radu lokalnih udruženja žena i mladih.

U svečanom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole „Prača.“

Općina Pale (FBiH) reintegrisana je u sastav Federacije BiH 19. marta 1996. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.