• OBJAVLJENO: 26.04.2016.
Najavljen program obilježavanja manifestacije „Dani otpora“ u Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde

IMG_3901

Nakon što je Odbor za obilježavanje značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno- oslobodilačkog rata 1992-1995.godina Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održao dva radna sastanka povodom priprema za obilježavanje tradicionalne manifestacije „Dani otpora“ u Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde i danas  je održan sastanak predstavnika Odbora na kojem su zvanično najvaljene mnogobrojne aktivnosti i sadržaji kako bi se na dostojanstven način obilježilo sjećanje na  ovaj bitan period za herojski grad Goražde.

Kao i svake godine, ova manifestacija organizuje se u znak sjećanja na 4. maj 1992. godine, dan kada je počela opsada ovog grada na Drini i kada njegovi stanovnici odaju počast svim herojima i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Prema riječima ministra za boračka pitanja u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  Šemsa Muslića, manifestacija će započeti u srijedu, 4. maja 2016. godine polaganjem cvijeća na Spomen-obilježje braniocima BPK-a Goražda i Spomen-obilježje ubijenoj djeci Goražda, nakon čega će se u okviru Programa održati izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica.

„Ukoliko bude lijepo vrijeme izložba ratnih fotografija i eksponata iz kućnih radionica održat će se na mostu „Alije Izetbegovića,“ a ako ne izložba će onda biti upriličena u Centru za kulturu. Na video panou koji će biti postavljen na Trgu branilaca emitovat će se materijal koji je nastao u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995.godina. Centralna manifestacija i historjiski čas održat će se u Velikoj Sali Centra za kulturu, gdje će govoriti ratni komadanti, predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti. Učešće će uzeti i OMŠ „Avdo Smialović“ sa muzičkim programom“- kazao je ministar za boračka pitanja Šemso Muslić.

U organizaciji JP RTV BPK-a Goražde bit će upriličena TV emisija posvećena ovom datumu odnosno ubijenoj djeci Goražda, koja će se realizovati u 20:00 h na kanalu RTV BPK-a Goražde.

Nosioci aktivnosti na obilježavanju ove manifestacije, osim Ministarstva za boračka pitanja, su i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport, Koordinacija boračkih udruženja BPK Goražde, 2. rendžerski (pješadijski) puk Oružanih snaga BiH, JP RTV BPK Goražde, kao i osnovne škole sa područja BPK-a Goražde.

Obilježavanje manifestacije „Dani otpora“ u Bosansko- podrinjskom kantonu Goražde trajat će sve do 9. maja 2016. godine uz realizaciju mnogobrojnih aktivnosti.

U četvrtak, 5. maja planiran je oblizak mezarja šehida i poginulih boraca, kao i tevhid šehidima i poginulim borcima u 13:00 h u džamiji Kajserija u organizaciji Islamske zajednice i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

U subotu, 7. maja planiran je tradicionalni pohod „Tragom drinskih brigada“ Sadba-Posestra-Zaimov Do, gdje će biti upriličena cjelodnevna manifestacija, malonogometni turnir, takmičenje u streljaštvu, bacanju kugle, kao i kros od Zaimove kuće do Zaimovog Dola.

U nedjelju, 8. maja održat će se takmičenje u amaterskoj radiogonimetriji u Vitkovićima.

U ponedjeljak 9. maja 2016. godine kao završne aktivnosti povodom manifestacije „Dani otpora,“obilježit će se „Dan pobjede nad fašizmom“ i „Dan Zlatnih ljiljana“ uz prigodan kulturni program na centralnom spomen-obilježju braniocima BPK-a Goražde i polaganje cvijeća na mezarje šehida i partizansko groblje u Kolijevkama.

IMG_3903

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.