• OBJAVLJENO: 26.04.2016.
Susret članova Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH i predstavnika BPK-a Goražde
U Goraždu održana sjednica Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH

 

029

U sklopu priprema za održavanje naredne redovne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas je održao svoju redovnu sjednicu u Goraždu.

Prije same sjednice, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić,  predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić i sekretar Doma Izmir Hadžiavdić, održali su sastanak sa delegatom u Domu naroda iz BPK-a Goražde Mustafom Kurtovićem, predsjedavajućom Skupštine BPK-a Goražde Aidom Obućom i premijerom BPK-a Goražde Emirom Okovićem.

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde pozdravili su održavanje sjednice Kolegija Doma naroda u Goraždu.

– Imali smo priliku da razgovaramo o aktuelnoj situaciji u kantonu i neizostavno spomenuti pitanje finansijske održivosti kantona – konkretno sistema raspodjele javnih prihoda i konstantne potrebe ostvarivanja sredstava granta. U ovoj godini znamo da je u Budžetu Federacije projicirano 16 miliona na ime grantova nižim nivoima vlasti i mi smo već ranije krenuli sa zahtjevima da ta sredstva budu naznačena u nešto većem iznosu za razliku od prošle godine, a sve u kontekstu Uputstva o raspodjeli javnih prihoda kojim smo mi oštećeni za nekih 13-14 posto – kazao je premijer Emir Oković.

Uz izraze zadovoljstva zbog održavanja današnje sjednice na prostoru BPK-a Goražde, predsjedavajuća Doma Lidija Bradara kazala je da je ovo druga sjednica Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH koja je, u skladu s praksom održavanja sjednica Kolegija izvan sjedišta u Sarajevu, održana u drugom kantonu.

IMG_3915

Ona je kazala kako je sjednica održana s ciljem upoznavanja Kolegija s problemima ljudi koji žive na ovom prostoru, kao i onih s kojima se susreću predstavnici vlasti s namjerom da se stvore uslovi za jednak i ravnopravan razvoj svih kantona u Federaciji.

– Prije svega, smatram da nitko bolje od predstavnika lokalne zajednice ne zna koji su to njihovi problemi i kako ih riješiti. Štiteći prostor iz kojeg dolazimo,  bez obzira na stranačku pripadnost, ponašamo se u skladu s ustavnim nadležnostima te radimo na ravnomjernom razvoju Federacije BiH što nam je primaran cilj. Ovakvim posjetama postajemo istinski Dom kantona, odnosno županija što mi po Ustavu, i jesmo – kazala je predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara.

Ovom prilikom ponovo je pomenuto pitanje raspodjele javnih prihoda kao uslova za finansijsku održivost svakog od kantona u FBiH.

– Ja se nadam da Ministarstvo financija redovito prati i prikupljanje prihoda. Naša je informacija da je za proteklih tri mjeseca prikupljeno 30 posto više PDV-a nego što je bilo u  prethodnom periodu, tako da ja mislim da će Vlada sigurno voditi računa da se ne ugrozi postojanje i osnovne funkcije svakog od prostora. Dosad nikad nije bilo tih nepravednih pristupa, ali ono čemu se mi iskreno nadamo, to je novi Zakon o pripadnosti prihoda koji će biti pravedan i koji ni u jednom trenutku neće ugroziti niti jednu lokalnu samoupravu, niti županiju ili kanton koji postoje u Federaciji BiH – kazala je predsjedavajuća Doma naroda.

Zadovoljstvo današnjom posjetom rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH izrazio je i delegat u Domu naroda Mustafa Kurtović.

– Vjerovatno je poznato da je ovo prvi put da Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH dođe u Goražde od osnivanja i da je ovo pozitivan znak da su u tom pravcu prepoznali potrebe kantona. Vjerujem da će za budući Zakon o raspodjeli javnih prihoda o kojem smo danas govorili polazna osnova biti da se ostvaruju osnovne funkcije svih deset federalnih jedinica, odnosno kantona ili županija i vjerujem da će nakon toga doći do kriterija koji će biti usaglašeni sa svim kantonima u FBiH i time biti stvorene pretpostavke za normalno funkcionisanje kantona – kazao je Kurtović.

Nakon održanog sastanka i sjednice, članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta FBiH u pratnji domaćina upriličili su posjetu kompanijama na prostoru industrijske zone „Pobjeda.“

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.