• OBJAVLJENO: 28.04.2016.
Vlada BPK Goražde posjetila općinu Goražde
Razgovarano o zajedničkim projektima koji bi se trebali implementirati u 2016. godini

 

IMG_3978

Nakon usvajanja Budžeta i Programa rada Vlade Bosansko-podrinjskog kanotna Goražde za 2016.godinu, članovi Vlade BPK-a Goražde na čelu s premijerom Emirom Okovićem posjetili su Općinu Goražde.

Na sastanku s načelnikom Muhamedom Ramovićem i njegovim pomoćnicima, razgovarano je o projektima koji su zajednički realizovani u protekloj godini te projektima koje bi ova lokalna zajednica trebala, uz pomoć Vlade BPK-a Goražde, realizovati u narednom periodu.

Radi se o infrastrukturnim projektima čija bi implementacija doprinijela ljepšem izgledu grada, a jedan od gorućih problema, kako je istaknuto, je izgradnja sanitarne deponije.

Prema riječima premijera Emira Okovića, današnji sastanak nastavak je prakse dogovora i usaglašavanja stavova od prošle godine.IMG_3982

 

„Prošle godine imali smo jedan sastanak na kojem smo utvrdili određene prioritete i mogu reći da je značajan dio tih stvari riješen. Znamo da smo uradili dosta u oblasti legalizacije imovine i odnosa između Kantona i Općine, kao i da smo podržali određene projekte unutar  komunalne lokalne infrastrukture – kazao je on.

Opredjeljenje Vlade je da i ove godine podrži realizaciju onih projekata u općinama za koje same općine iskažu da su prioritetni projekti.

– Sa Općinom Goražde smo usaglasili određena pitanja za koja smatramo da su prioritetna, kao što je podrška u nabavci jednog vatrogasnog vozila kako bi smo pitanje oko rada vatrogasne jedinice unutar ovog kanotna podigli na jedan značajniji nivo. Znamo sa kakvom opremom oni trenutno rade i znamo da su na usluzi i svim lokalnim zajednicama u ovom kantonu pa čak i izvan kantona – istakao je premijer Emir Oković.

Među pitanjima koja su razmatrana bilo je i pitanje zemljišta koje trenutno koristi Vlada za smještaj kantonalnih upravnih organa, projekat izgradnje centralnog spomen-obilježja braniteljima, te projekti prostornog uređenja, među kojima se izdvajaju skora sanacija krovova i fasada na zgradama u ulicama Titova, Jusufa Duhovića i Meha Drljevića, te izrada toplih fasada na zgradama u ulici 1. slavne višegradske brigade.

Načelnik općine Goražde Muhamed Ramović istaknuo je dobru saradnju sa Vladom BPK-a Goražde, te kazao da je od zajedničkog sastanka koji je održan 5. februara 2015.godine, kada je doneseno dvanaest zaključaka, pedeset posto njih dosada realizvano. Među njima se izdvaja dugogodišnje pitanje potkrovnih stanova u ulicama Titova, Jusufa Duhovića i Meha Drljevića.

IMG_3981

Najavljen je nastavak saradnje i realizacija novih projekata u ovoj godini.

– Ovo je primjer jedne dobre saradnje naše lokalne zajednice sa Vladom BPK-a i sretan sam zbog toga. Jedan od važnijih projekata je izgradnja zgrade  hitne pomoći i Dijaliznog centra sa još dva sprata za stambene jedinice za naše ljekare i medicinsko osoblje. Sve projekte koje smo spomenuli su sve izvjesniji i sve to možemo zajednički dogovoriti. Kada je u pitanju sport, kultura, naravno tu nam je rješavanje problema grijanja u Centru za kulturu i Sportskoj dvorani, te krovovi ovih javnih ustaniva“ – istaknuo je načelnik Ramović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.