• OBJAVLJENO: 09.05.2016.
ODRŽANA MANIFESTACIJA ”ZAIMOV DO – DA SE PAMTI” 2016.

Zaimov DO5

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, u subotu je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao i sjećanje na legendarnog komandanta rahmetli Zaima Imamovića.

Nakon što se 2014. godine ponovo počela obilježavati ova značajna godišnjica i ove godine zahvaljujući pomenutom organizatoru, kojeg je između ostalih podržala i Općina Goražde, održala se manifestacija ”Zaimov do – da se pamti” 2016., na kojoj se prigodnim govorima, kulturno-zabavnim programom, te sportskim natjecanjima oživjelo sjećanje na formiranje Prvog bataljona 1. drinske brigade Armije RBiH i sjećanje na rahmetli Zaima Imamovića, njegove podvige i saborce.

Svoja sjećanja o hrabrim podvizima rahmetli Zaima Imamovića, te danima otpora sa učesnicima ovog tradicionalnog obilježavanja podijelio je Nedžib Bašić, Zaimov saborac, dok je o poznatstvu sa rahmetli Zaimom, počecima organizovanja otpora govorio Kasim Muslić, a ovim povodom govorio je i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, koji se prisjetio rahmetli Zaima Imamovića kroz odrastanje i zajedničko djetinjstvo koje su zajedno proveli do ratnih dana i organizacije otpora na području Ilovače.

U sklopu programa prisutnima su se još obratili predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja ”Zlatni ljiljan” BPK Derviš Hadžić Dedo, ratni komandant IBOG-a Ferid Buljubašić i premijer Vlade BPK-a Emir Oković.

1 (1)

U okviru programa održan je i pohod ”Tragom drinskih brigada” (Sadba – Posestra – Zaimov do) u okviru kojeg je učestvovalo oko 100 učesnika, učenika osnovnih i srednjih škola sa područja općine Goražde, sportista i članova planinarskog društva ”Goražde-Maglić”. Krajnje odredište pohoda bio je Zaimov do, mjesto gdje je komandant Zaim Imamović prvi put postrojio Prvi bataljon 1. drinske udarne brigade.

Osim toga, značajan doprinos dali su i naši maratonci, proslavljeni Zaim Šuman i njegove kolege Almir Adilović, koji su istrčali maraton od izletišta Rorovi do Zaimovog dola, a sve u čast rahmetli Zaima i njegovih saboraca.

U sklopu programa manifestacije ”Zaimov do – da se pamti” održana su i druga sportska takmičenja: malonogometni turnir, mini kros od Zaimove rodne kuće do Zaimovog dola, takmičenje u streljaštvu i takmičenje u bacanju kugle.

Zahvaljujući organizatorima programa na Zaimovom dolu oživljavaju se sjećanja na majske dane otpora, a nove se generacije mladih svake godine uče kako se branila i odbranila sloboda, a oni koji su danas bili prisutni vratili su se kućama prepuni utisaka i obogaćeni novim saznanjima o slavnim danima Armije BiH i njenim hrabrim komandantima i borcima.

gorazde.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.