• OBJAVLJENO: 18.05.2016.
U Goraždu održana 5. sjednica Koordinacije  ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH
Razmatrano pitanje udžbeničke politike u Federaciji BiH

Koordinacija ministara 14

Peta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojom je predsjedavala federalna ministrica obrazovanja i nauke dr.sc. Elvira Dilberović, održana je danas u Goraždu, u zgradi Vlade Bosansko- podrinjskog kantona  Goražde.

Sjednici su prisustvovali ministri i predstavnici kantonalnih ministarstava obrazovanja, između ostalih, ministri iz Unsko-sanskog kantona Adis Muharemović, Sarajevskog Elvir Kazazović, Bosansko- podrinjskog Damir Žuga,  te predstavnici Zeničko-dobojskog kantona Maid Pračić i Srednjo-bosanskog kantona Ribo Sulejman.

Naime, ovo je ujedno prva zvanična posjeta federalne ministrice obrazovanja Elvire Dilberović Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde za koju je prije početka sjednice upriličen prijem u Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, na kojem je resorni ministar Damir Žuga govorio o zakonskoj regulativi u procesu obrazovanja na području Bosansko- podrinjskog kantona Goražde kao i o dosadašnjim projektnim aktivnostima koje su provedene u oblasti obrazovanja.

Koordinacija ministara 12

„Ministar Damir Žuga jako dobro predstavlja ovaj kanton i grad Goražde. Zadovoljstvo mi je bilo čuti da je zakonska regulativa, a koja je u vezi sa reformama obrazovanja u FBiH, u ovom  kantonu prilično zaokružena. Naravno, kao i u nekim drugim kantonima još uvijek nemamo jasno definirane ciljeve u visokom obrazovanju, što zavisi od kapaciteta kako finansijskih, tako i ljudskih resursa. Ja se nadam da ćemo kroz Kooordinaciju ministara riješiti to pitanje“ – riječi su federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović.

„Naše je veliko zadovoljstvo što u BPK Goražde imamo posjetu federalne ministrice obrazovanja i nauke Elvire Dilberović i njenih saradnika. Ovom prilikom, u ime ovog Ministarstva i obrazovnih ustanova, zahvalio bih se federalnoj ministrici na cjelokupnoj pomoći u pogledu sufinansiranja projekata u svrhe obrazovanja. Evo, danas je u našem kantonu i peta sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH. Mislim da je ovo jedna ekipa ministara koja će sigurno ostaviti traga u pogledu pozitivnih reformi u obrazovnom sistemu cjelokupne Federacije BiH“ – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde Damir Žuga.

Koordinacija ministara 16

Prema riječima ministrice Dilberović, primarni cilj Koordinacije kantonalnih ministara obrazovanja i nauke jeste izjednačiti obrazovne politike u kantonima na nivou FBiH s ključnim kompetencijama kao što su: medijska pismenost, pluralističko građansko društvo, poštivanje različitih spolova i nacionalnih manjina, uvođenje inkluzivne nastave, odnosno reforme sa jasnim ishodima koje će osposobiti učenike za potrebe tržišta rada.

„Naime, nelogično je da u jednoj Federaciji BiH imate razlike u obrazovnim politikama. Na svu sreću, mi u Koordinaciji ministara imamo ministre koji žele da rade i ja im se ovom prilikom zahvaljujem na izvanrednoj saradnji. Mi Evropskoj uniji moramo pokazati da želimo raditi i da želimo promjene“ – kazala je ministrica.

Na današnjoj 5. sjednici Koordinacije ministara obrazovanja i nauke razgovarano je o udžebničkoj politici u Federaciji BiH, gdje je istaknuta potreba za smanjenjem broja odobrenih udžbenika kao i o aktivnostima koje su urađene po pitanju sprječavanja maloljetničke delikvencije i vršnjačkog nasilja. Razmatrane su i mogućnosti za realizaciju projekata angažiranja stručnih saradnika u osnovnim i srednjim školama u FBiH, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje te pitanje strateških pravaca razvoja karijerne orjentacije u Federaciji BiH za period 2015-2020. godine.

„Ono što je vrlo važno,  razmatrali smo pitanje udžbeničke politike u Federaciji BiH. Ovo je dobar način da  između sebe koordiniramo  aktivnosti, da usaglašavamo naše politike  te da na neki način ujednačimo politike obrazovanja u Federaciji BiH“- kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Unsko- sanskom kantonu Adis Muharemović.

Koordinacija ministara 11

„Drago nam je da imamo priliku da posjetimo ovaj kanton, te razmijenimo iskustva. Cilj federalne ministrice je da okupi resorne ministre za obrazovanje iz svih kantona kako bi razmijenili naša iskustva i uskladili dosadašnju različitost koja je postojala u okviru zakonskih normativa. Želimo uskladiti i  nastavne planove i programe,  jer smo imali dosta različitosti u odnosu na okvirni zakon obrazovanja na svim nivoima. Učestali način komunikacije ministara u budućnosti će dati mnogo toga pozitivnog  i mislim da ćemo puno lakše, razmjenjujući iskustva doći do konačnih rješenja“ – riječi su ministra za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića.

Na sjednici Koordinacije ministara direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva Damir Ovčina održao je prezentaciju o uslugama koje pruža ovaj Centar.

Inače, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu je jedina ustanova u zemlji koja je specijalizirana za obrazovanje djece s problemima vida čiji je cilj da pomaže učenicima procjenom vidnog funkcioniranja kako bi se što bolje snašli u obrazovnom i životnom okruženju.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2022. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.