• OBJAVLJENO: 31.05.2016.
Arhiv Federacije dodijelio bosanskohercegovačka priznanja
Taiba Mehmedbegović, predsjednica žirija za dodjelu priznanja

slike 067

Prvi put u svojoj historiji Arhiv Federacije dodijelio je bosanskohercegovačka priznanja, koja su osim domaćih bosanskohercegovačkih arhivista dodijeljena i stranim državljanima.

Prema riječima predsjednice žirija za dodjelu arhivističkih priznanja Arhiva Federacije Taibe Mehmedbegović, najznačajnije arhivističko priznanje „Plaketa Kralj Tvrtko Prvi Kotromanić“ pripalo je direktoru Arhiva Federacije prof. dr. Adamiru Jerkoviću za međunarodno prezentovanje Bosne i Hercegovine, za ukupan arhivistički doprinos kao i stabilizaciju Arhiva Federacije u minulim godinama.

Bosanskohercegovačko priznanje „Bosanski stećak“ pripalo je istaknutom arhivisti dr. Andreju  Rodinisu iz Arhiva Bosne i Hercegovine  i diplomiranom pravniku Zoranu Mačkiću iz Arhiva Republike Srpske, za doprinos u razvoju bosanskohercegovačke arhivistike i za ukupnu radnu posvećenost.

Priznanje „Bosanski stećak“ pripalo je i dvojici  stranih državaljna, i to šefu arhivista Litvanije prof. dr. Ramojusu Kraujelisu i sekretaru turske općine Yalova g. Hasanu Soyguzelu za njihov lični angažman u širenju prijateljstva sa litvanskim i turskim narodom, zatim za doprinos razvoju međunarodnih veza i  arhivske nauke  kao i za afirmaciju Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine u svijetu.

„Ovo znači puno za arhivsku djelatnost u Bosni i Hercegovni i za Arhiv Federacije. Ovo su i sva bosanskohercegovačka priznanja, jer mi smo vođeni logistikom da je arhivistika  svojina svih građana ove zemlje. Za Bosnu i Hercegovinu dodjela priznanja znači afirmaciju Federacije BiH, jer se arhivistička djelatnost organizuje i obavlja na svim nivoima vlasti. Postojali su kriteriji na osnovu kojih su se dodjeljivala ova priznanja. Mogli su ih dobiti pojedinci, ličnosti, institucije, državni organi, pravna lica ili udruženja, ukoliko su ostvarili nadprosječne rezultate u arhivističkoj djelatnosti, te ako su se bavili arhivističkom djelatnošću više od pet ili sedam godina“ – kazala je predsjednica žirija za dodjelu arhivističkih priznanja Arhiva Federacije Taiba Mehmedbegović, direktorica Arhiva Bosansko- podrinjskog kantona Goražde.

Priznanja će biti uručena 14. juna u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, na otvorenju izložbe Nacionalnog arhiva Litvanije sa kojim Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine ima dugoročnu arhivsku saradnju.

Kako navodi predsjednica Mehmedbegović, očekuje se da će premijer Federacije BiH Fadil Novalić uručiti priznanja dobitnicima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.