• OBJAVLJENO: 15.08.2016.
Započelo obilježavanje ratnih operacija „Krug“ i „Drina“
Položeno cvijeće na šehidskim mezarjima i spomen obilježjima

Pocetak operacija Krug i Drina 001

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskim mezarjima i spomen obilježjima na Barama i Dražmilu danas je počelo obilježavanje 24.godišnjice od početka operacija „Krug“ i „Drina“, najznačajnijih bitaka za deblokadu Goražda na lijevoj i desnoj obali rijeke Drine. Uz predstavnike Koordinacije boračkih udruženja, cvijeće je položio ministar za boračka pitanja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Šemso Muslić .

Operacija “Krug” počela je na današnji dan 1992.godine i trajala je do 29. avgusta 1992.godine uz zauzimanje glavnih vojnih ciljeva, a  operacije su izvele 1. i 31. drinska udarna brigada.

Prema riječima ratnog komandanta 31. DUB Abduselama Sijerčića Pelama, ovim operacijama namjera je bila  dovesti neprijatelja u okruženje.

Pocetak operacija Krug i Drina 010

„Borbe su se vodile danima, a pripadnici 1. i 31. drinske udarne brigade nisu odustali dok nisu napravili krug oko neprijateljskih uporišta. Ostavili smo jedan prostor da bi neprijatelj mogao izaći iz okruženja, tako da smo od 22. do 28. avgusta pustili tu komunikaciju na Jabučkom sedlu, a naredba je bila da se ne puca tako da nije bilo borbenih djejstava. Ujutro 29. avgusta 1992.godine, ušli smo na slobodnu teritoriju i zatekli ogromnu količinu naoružanja, što nam je itekako bilo potrebno za dalje operacije na desnoj obali rijeke Drine“- kazao je Abduselam Sijerčić Pelam.

Nosilac aktivnosti obilježavanja je Udruženje demobilisanih boraca Bosansko-podrinjskog kantona, uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja. U narednim danima bit će posjećena šehidska mezarja na području našeg kantona kako bi se odala dužna počast braniteljima koji su svoje živote izgubili u ovim operacijama.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.