• OBJAVLJENO: 24.08.2016.
Delegacija JP Ceste FBiH u posjeti BPK Goražde
Razgovarano o investicijama Federalne direkcije za ceste u 2017.godini

IMG_6482

Delegacija JP Ceste Federacije BiH na čelu sa direktorom Ljubom Pravdićem posjetila je danas naš kanton. Na sastanku sa premijerom Emirom Okovićem, načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem i njihovim saradnicima razgovarano je o projektima koje je Direkcija planirala realizovati na području našeg kantona u 2017.godini. Sastanku su prisustvovali i ministar za privredu Meho Mašala i direktorica kantonalne Direkcije za ceste Izeta Jahić.

Radi se o projektima iz Programa modernizacije cesta koje Direkcija provodi na teritoriji cijele Federacije Bosne i Hercegovine, a na području našeg kantona bi se trebala realizovati tri veoma značajna projekta. Riječ je o raskrsnici u Vitkovićima za koju će biti izdvojena finansijska sredstva u iznosu od 1.480.000 eura, a za rekonstrukciju mosta Žrtava genocida u Srebrenici sredstva su predviđena u iznosu od 1.100.000 eura . Dogovoreno je da se radi i priključak na magistralnu cestu što bi značilo rješavanje raskrsnice a ukoliko bi postojala mogućnost i izgradnja kružnog toka. Treći veoma značajan projekat koji je predviđen u programu je nastavak izgradnje obilaznice oko Goražda za čiju je prvu fazu izgradnje predviđeno oko 1.000.000 eura.

Prema riječima direktora Ljube Pravdića, sredstva će biti obezbjeđena iz kredita Svjetske banke (Kredit Međunarodne banke IBRD).

IMG_6485

„Upravo smo dogovarali da bismo mogli uraditi još jedan kružni tok kako bismo na neki način sve ovo što je prije urađeno mogli staviti u funkciju, ne izgradnjom kompletne obilaznice, ali putem postojećih ulica u samom gradu. Ovdje je potrebno napomenuti da mi mimo toga, iz našeg redovnog programa imamo dosta projekata koje smo realizovali na ovom prostoru, prije svega na postojećim mostovima, redovnim održavanjem cesta koje ide svake godine, a dogovarali smo se i o rekonstrukciji još nekih gradskih ulica koje se nalaze na magistralnoj cesti. Uglavnom JP Ceste FBiH i ovdje, kao i u svim dijelovima FBiH, nastoji da prepozna sve one projekte koji su bitni i mogući da se realiziraju. Potrebno je napomenuti da program modernizacije cesta prvenstveno ovisi o izdvajanju akciza iz naftnih derivata, a to je uslov i kreditora, tako da se nadamo da će se konačno ove godine usvojiti Zakon o akcizama“- riječi su direktora JP Ceste FBiH Bože Pravdića.

IMG_6484

Današnji sastanak je samo finalizacija radno-konsultativnih sastanaka koje je već duže imao naš kanton sa Federalnom direkcijom za ceste u pogledu ključnih projekata iz nadležnosti Federalne direkcije za ceste, kazao je premijer BPK Goražde Emir Oković.

„Ono što je značajno jeste da je u izvjesnom smislu obezbjeđeno finansiranje ključnih projekta iz nadležnosti tog javnog preduzeća, a danas smo razgovarali u kom smjeru treba da ide to finansiranje. Ono što je prepoznala direkcija i kanton unutar Strategije kantona i unutar lokalnih zajednica jeste da su to prije svega ključni zahvati na rekonstrukciji donjeg mosta u gradu Goraždu“-istaknuo je premijer BPK Goražde Emir Oković.

Općina Goražde će nastojati da riješi imovinsko-pravne odnose i odgovori svim zahtjevima Direkcije, a na sastanku načelnik općine Goražde Muhamed Ramović istaknuo je dugogodišnji problem s kojim se susreće ova lokalna zajednica kada su u pitanju nerješeni trotoari na relaciji Vinarići-Baćci, odvodnja površinskih voda na raskrsnici Baćci kao i problem u ulici Kulina bana.

Nakon sastanka upriličen je obilazak terena na kojem će se realizovati ovi projekti.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.