• OBJAVLJENO: 25.08.2016.
Potpisan sporazum o saradnji na projektu „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“
Sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijeđena u iznosu od 162.000 eura

sporazum4

U prostorijama Agencije za lokalne razvojne  inicijative „ALDI“ danas je upriličeno svečano potpisivanje sporazuma o saradnji  vezano za inplementaciju projekta „Osiguranje i podizanje kvalitete obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja“, koji će se finansirati iz sredstava Evropske unije u BiH u iznosu od 162.000 eura sa kojom je ova agencija potpisala ugovor krajem mjeseca jula. Potpisnici sporazuma su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde, „ALDI“, Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“, Služba za zapošljavanje, Udruženje poslodavaca, Privredna komora i Obrtnička komora BPK Goražde.

Projekat u trajanju od 36 mjeseci čiji je osnovni cilj razvoj programskih i institucionalnih mogućnosti, te unaprjeđenje dostupnosti obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja , biće ostvaren kroz edukaciju i treninge koji su usklađeni sa zahtjevima tržišta rada i kroz poboljšanje sistema saradnje poslodavaca, institucija, partnera u oblasti obrazovanja i zapošljavanja,  te  smanjenja nezaposlenosti i povećanja mobilnosti radne snage.

Rezultati koji se očekuju realizacijom ovog projekta su veoma značajni  i korisni za ekonomski razvoj ovog kantona, kazala je direktorica Agencije za lokalne razvojne inicijative „ALDI“ Meliha Gačanin.

sporazum1

„Ključni rezultati koji će biti postignuti ovim projektom jesu izrađena Strategija obrazovanja odraslih BPK Goražde, obezbjeđenje andragoških seminara za 20 prosvjetnih radnika i inžinjera s područja Gornjedrinske regije, certificirano 250 osoba osposobljenih za rad, od toga 150 registrovanih nezaposlenih koji će dobiti odgovarajuće obrazovanje i certifikate i 100 zaposlenih radnika koji će biti certificirani za zanimanje u kojem su trenutno zaposleni bez formalne kvalifikacije. Takođe, biće stvoreni uslovi za polaganje majstorskog ispita za 30 osoba koje su zaposlene u kompanijama na području našeg kantona“- istaknula je direktorica Meliha Gačanin.

Prema riječima ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Damira Žuge, naš kanton je prvi koji je regulisao ovu oblast obrazovanja te je mišljenja da ćemo  prvi u BiH imati izrađenu strategiju obrazovanja. Ovom prilikom ministar je pozvao sve obrazovne ustanove da regulišu ovu oblast i da apliciraju na ovakve ili slične projekte.

Srednja stručna škola „Džemal Bijedić“ u saradnji sa Agencijom za lokalne razvojne inicijative „ALDI“ realizuje treći po redu projekat u posljednje četiri godine.

„Ono što će škola dobiti pored činjenice da ćemo razviti dodatno materijalne resurse smatram da ćemo stvoriti perspektivu za uvođenje nekih novih zanimanja kao što je i ranije bio slučaj i to je ono na što sam ja kao direktor škole ponosan. Prvi put ćemo imati priliku da andragoški podučimo osoblje i vjerovatno ćemo biti prva ustanova u državi koja će obučiti svoje nastavnike za rad sa odraslim osobama i što ćemo dobiti svu zakonsku legislativu vezano za obrazovanje odraslih a posebno ono što je najbitnije, a za što smo imali pritisak naše privrede, jeste otvaranje mogućnosti za polaganje majstorskog ispita“-kazao je direktor Srednje stručne škole „Džemal Bijedić“ Admir Kurtović.

sporazum3

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.