• OBJAVLJENO: 19.09.2016.
U Velikoj sali Centra za kulturu
Održana pozorišna predstava  „Derviš i smrt“

3

Povodom obilježavanja 18. septembra – Dana oslobođenja Bosansko-podrinjskog kantona i općine Goražde, sinoć je u Velikoj sali Centra za kulturu upriličena pozorišna predstava „Derviš i smrt“ Meše Selimovića, u režiji Erola Kadića i produkciji Narodnog pozorišta Mostar.

Kako ističe bivši direktor pozorišta, a sada jedan od glumaca Narodnog pozorišta Mostar Šerif Aljić, predstava je napravljena 2007. godine, i od tada je pa do danas na repertoaru u kontinuitetu punih devet godina.

„Predstava je estetski ujednačena i maksimalno je skraćena a i dobra je za lektiru. Dobro prolazi kod publike i rado je gledana. Djela legendarnog Meše Selimovića su i dan danas aktuelna, i biće dok je svijeta i vijeka. Umjetničko djelo, koje ima veze sa svakodnevnim životom i za sva vremena“ – kazao je Šerif Aljić.

Predstava „Derviš i smrt“ Meše Selimovića govori o odnosu pojedinca prema vlasti, ali i te vlasti prema pojedincu. Osim psihološke problematike, izražena su i mnoga filozofska pitanja vezana uz ljudski život, društvo i politiku.

„Derviš i smrt“ je psihološki roman Meše Selimovića  pisan u razdoblju od 1962. do 1966. godine.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.