• OBJAVLJENO: 19.09.2016.
Nizom prigodnih sadržaja proslavljen Dan općine Goražde

1

Program obilježavanja 18. septembra – Dana Općine i BPK-a Goražde nastavljen je i u ponedjeljak 19. septembra. Program je počeo polaganjem cvijeća na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992 – 1995. godine. Potom je uslijedila svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Goražde koja je održana u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde.

Svečana sjednica započela je intoniranjem državne himne i učenjem fatihe pred duše šehida i poginulih boraca, te nastupom mališana iz dječijeg vrtića Sunce.

Nakon toga čestitke povodom Dana Općine Goražde uputili su predsjedavajuća Općinskog vijeća Goražde Jelena Mirković i njeni zamjenici Esad Sudić i Nedim Kunovac, koji su se kratko osvrnuli na rad Vijeća u proteklom periodu.

Gostima u sali obratio se i načelnik općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji je najprije čestitao Dan općine Goražde, a potom je u svom obraćanju govorio o aktivnostima koje su prethodile ovom datumu, kao i o aktuelnim projektima.

Nakon prigodnih obraćanja uslijedila je dodjela općinskih priznanja.

img_9350

Ove godine, odlukom Općinskog vijeća Goražde javno priznanje ”Prijatelj Općine Goražde” dodijeljeno je dr. Ulrichu Hogenschurz – za izuzetan doprinos građanima Goražda kroz aktivnosti Udruženja Mettmann – Goražde i donacija za teniska igrališta.

Javna priznanja ”Zlatna plaketa Općine Goražde” dodijeljena su Mensuru Ćuroviću i Bajru Obući za kontinuiran, dugogodišnji rad i izuzetna ostvarenja u oblasti sporta kojima su uvećali ugled općine Goražde

Javno priznanje ”Srebrena plaketa Općine Goražde” dodijeljena je Udruženju Mettmann iz Njemačke – za izuzetne akcije i pomoć pojedincima u Općini Goražde, kao i Selveru Tozu za kontinuiran dugogodišnji rad u oblasti sporta kojim je povećao ugled općine Goražde.

Javna priznanja Općine Goražde ”Povelja za životno djelo” posthumno su dodijeljena Hadžu  Efendiću, Mersudinu Kožu i Elvedinu Hrelji, za izuzetan i posebno vrijedan doprinos razvoju i ugledu općine Goražde.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Goražde upotpunio je nastup Ansambla narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde i Bakira Vehabovića.

4

Nakon svečane sjednice, uslijedio je još jedan važan događaj za sve građane općine Goražde, kada je  organizovano potpisivanje Ugovora o zajedničkom ulaganju po principu javno-privatnog partnerstva za izgradnju i upravljanje Regionalnom sanitarnom deponijom Trešnjica sa Centrom za upravljanje otpadom. U ime Općine Goražde ugovor je potpisao načelnik dr.sci. Muhamed Ramović, a u ime firme Pristine doo. punomoćnik dr. Seena Rahma Jaberi Haji iz Bahreina. Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 43 miliona KM.

”Ovaj projekat je od izuzetne važnosti jer će njegovom implementacijom konačno biti riješen dugogodišnji gorući problem naše općine” – kazao je ovom prilikom načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović’.

“Sretan sam što imam priliku biti danas ovdje s vama, na ovaj veliki dan – Dan oslobođenja Goražda. Počastvovan sam i što smo gosti načelnika i što imamo priliku da potpišemo ugovor o izgradnji deponije, prvoj ovakve vrste u BiH. Razlog zašto ulažemo ovdje je vizija, moć i volja načelnika općine Goražde, zajedno sa njegovim timom. Ovaj projekat doprinijet će otvaranju velikog broja novih radnih mjesta” – istakao je prilikom obraćanja prisutnima dr.Seena Rahma Jaberi Haji.

img_9435

Potom je u Gradskoj art galeriji otvorena izložba ručnih radova nastalih u radionicama Kulturno – edukativnog centra Gun-Gor Goražde.

Prisutnima se najprije obratio načelnik općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, koji je naglasio da je od samog otvaranja pomenuti Centar privukao veliku pažnju naših sugrađana. Riječ je o dvanestom ciklusu radionica. U sklopu brojnih umjetničkih radionica kroz ovaj Centar prošli su brojni polaznici koji su savladali različite umjetničke tehnike. Kao rezultat toga nastala je i ova izložba koju je radilo 113 polaznika tokom proteklih šest mjeseci.

www.gorazde.ba

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.