• OBJAVLJENO: 19.10.2016.
Iz Ureda komesara policije BPK-a Goražde
Predstavljene informacije o stanju sigurnosti saobraćaja na području BPK-a Goražde za prvih devet mjeseci 2016. godine

slike-10-002

Šef Ureda komesara policije u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde Emko Rizvanović predstavio je informacije o stanju sigurnosti saobraćaja na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za period 01.01.-30.09.2016. godine.

Prema  prikupljenim i obrađenim podacima, u ovom periodu registrovano je ukupno 47 saobraćajnih nesreća, od kojih se 41 nesreća desila na području općine Goražde, dok su po tri saobraćajne nesreće registovane na području općina Foča i Pale u FBiH. U odnosu na ukupan broj saobraćajnih nesreća, njihov broj je u ovoj godini smanjen za četiri.

Dogodile su se 23 saobraćajne nesreće sa materijalnom štetom, 21 saobraćajna nesreća sa lakše povrijeđenim licima u kojima su 23 lica lakše povrijeđena, dvije saobraćajne nesreće u kojima su tri lica teže povrijeđena, te jedna sabraćajna nesreća u kojoj je jedno lice smrtno stradalo.

Prema mjestu događaja, 14 nesreća dogodilo se u užim gradskim područjima, 25 nesreća na magistralnim putevima, šest nesreća na regionalnom putu R448 te dvije nesreće na lokalnim putevima.

Najveći broj saobraćajnih nesreća dogodio se zbog neprilagođene brzine uslovima i stanju na putevima, nedozvoljenog postupanja pri upravljanju vozilom, te nedržanja propisanog odstojanja između vozila.

Prema riječima Rizvanovića, tokom ovog perioda kontrolisano je ukupno 23.881 motorno vozilo, što je  u odnosu na isti period 2015. godine više za 3.591  vozilo.

Zbog prekršaja iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH izdato je ukupno 4.638 prekršajnih naloga ili 493 prekršajna naloga manje nego u istom periodu 2015. godine, upućeno je šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Općinskom sudu, što je za sedam zahtjeva manje nego u  istom periodu 2015. godine.

U ovom periodu, upozorena su ukupno 3.184 vozača i tri pješaka kao učesnika u saobraćaju.

Iz Ureda komesara policije ovom prilikom je upućen apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju propise iz oblasti sigurnosti saobraćaja kako ne bi dovodili u opasnost sebe i druge, te je najavljeno da će u narednom periodu na području BPK-a Goražde biti organizovana pojačana kontrola saobraćaja, posebno kada je u pitanju brza vožnja i vožnja pod dejstvom alkohola.

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.