• OBJAVLJENO: 26.10.2016.
Memorijalna šuma 8372
Započeo drugi ciklus sadnje drveća u kompleksu koji će čuvati sjećanje na genocid u Srebrenici

memorijalna-suma3

Na lokalitetu Posestra kod Goražda danas je nastavljena sadnja drveća u kompleksu Memorijalna šuma 8372, koji će čuvati sjećanja na genocid u Srebrenici i šehide stradale u ovom gradu i njegovoj okolini.

Projekat su inicirali Goraždansko muftijstvo i Vlada Bosansko-podrinjskog kantona, a osim pošumljavanja platoa površine 3,4 hektara, Memorijalna šuma 8372 sadržavaće i spomen-obilježje u obliku cvijeta Srebrenice koji je već izgrađen, info tablu sa podacima o srebreničkom genocidu, klupe za odmor u prirodi …

Prema riječima muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, danas je zasađeno 99 od ukupno 3.300 sadnica jasena i smrče koje će biti zasađene tokom jeseni. U sadnji su učestvovali imami i predstavnici Medžlisa IZ sa prostora muftijstva, jedan broj zvaničnika u vlasti, te radnici JP “Bosansko – podrinjske šume”.

memorijalna-suma-2

“Ovo je druga sezona, drugi ciklus sadnje Memorijalne šume 8372 koju zajedno sa Vladom BPK Goražde realiziramo ovdje na lokalitetu Posestra. Naš projekat Memorijalna šuma 8372 govori zapravo o nama i našem odnosu prema samima sebi. U realizaciji kompletnog projekta nema ničega što nije potpuno civilizacijski, potpuno ljudski, potpuno moderno, tim prije što to radimo za šehide Srebrenice i naše podsjećanje na ono što su oni i njihove porodice preživjeli tamo. To nam daje dodatni motiv da nastavimo”, naglasio je muftija Pitić.

Svako stablo će zasaditi različita osoba, a ideja je da do proljeća 2018. godine 8.372 osobe zasade 8.372 sadnice.

Premijer BPK Goražde Emir Oković istakao je da je projekat sa 50.000 KM podržao i Fond za zaštitu okoliša FBiH.

“Zamislili smo da projekt traje kroz određeni period, da ima određenu dinamiku, a dalje ćemo razvijati priču oko njegove infrastrukture. Generalno, ovo područje smo proglasili spomen-obilježjem. Cjelokupan prostor ima kapacitet i potencijal za implementiranje sličnih projekata što smatramo da je potrebno ovom društvu a može imati i turističke i privredne elemente”, naglasio je Oković. Jesenji ciklus sadnje Memorijalne šume 8372 kod Goražda trajaće do polovine novembra, ako to vremenski uslovi budu dozvolili.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.