• OBJAVLJENO: 21.11.2016.
Sastanak predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti BPK-a Goražde s predstavnicima menadžmenta Privredne komore BPK-a
Razgovarano o stanju u oblasti poljoprivrede i turizma u BPK Goražde

img_1511

Na sastanku predstavnika Skupštine i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde s predstavnicima menadžmenta Privredne komore BPK-a Goražde razgovarano je situaciji u oblasti privrede na području BPK-a Goražde s akcentom na stanje u oblasti poljoprivrede i turizma.

Sastanku su prisustvovali premijer BPK-a Goražde Emir Oković, predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća, ministar za privredu Meho Mašala, predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Elfad Mašala, predsjednik i član Skupštine Privredne komore Jusuf Omanović i Hasan Tafro, te predsjednik Privredne komore Dževad Terović.

Ovom prilikom, predsjednik Terović je predstavio pokazatelje o novim ulaganjima i broju zaposlenih u poljoprivredi i turizmu na području BPK-a Goražde.

Prema posljednjim objavljenim podacima, u 2014. godini na području ovog kantona, u oblasti poljoprivrede investirano je 192.000,00 KM, od čega 109.000,00 KM u stalna materijalna, a ostatak u ostala materijalna stredstva.

Kada su u pitanju pokazatelji o stanju zaposlenosti u oblasti poljoprivrede, istaknuto je da je u posljednjoj godini na području BPK-a došlo do porasta broja nezaposlenih, posebno stručnih lica sa završenom visokom i srednjom školom.

Prezentirani su i podaci o stanju u turizmu, koji su također pokazali da je trenutna situacija u ovoj oblasti nezadovoljavajuća.

img_1517

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK-a Goražde, kao i predstavnici Privredne komore složili su se da ovoj problematici treba posvetiti posebnu pažnju, kao bi u narednom periodu došlo do pozitivnih pomaka u razvoju ovih grana privrede.

Predsjedavajuća Skupština Aida Obuća istakla je da su u toku aktivnosti na pripremi materijala  za tematsku sjednicu Skupštine BPK-a Goražde o poljoprivredi i turizmu, kako bi se sagledali postojeći problemi i predložile odgovarajuće mjere za poboljšanje trenutne situacije.

Ministar za privredu Meho Mašala upoznao je prisutne da resorno ministarstvo radi na pripremi analize stanja u oblasti poljoprivrede, čiji pokazatelji bi trebali biti osnova za poduzimanje mjera za otklanjanje postojećih problema i stvaranje pretpostavki za daljnji razvoj ove djelatnosti.

On je također iskazao očekivanja da će analiza stanja u oblasti poljoprivrede, kao i tematska sjednica Skupštine, pružiti realne pokazatelje na kojima će biti bazirana i Strategija razvoja poljoprivrede BPK-a Goražde koju priprema resorno ministarstvo.

Kako je istaknuto, akcenat svih mjera bio bi stavljen na podizanje poljoprivredne proizvodnje na jedan veći nivo, otvaranje novih radnih mjesta, te omogućavanje proizvodnje veće količine  poljoprivrednih proizvoda koji bi se plasirali na tržiše.

Premijer BPK-a Goražde Emir Oković podržao je iznesene prijedloge i potvrdio da je održavanje tematske sjednice posvećene ruralnom razvoju i turizmu planirano i programima rada Vade i Skupštine za ovu godinu.

S tim u vezi, zaključeno je da se prema Skupštini dostave prijedlozi za tematsku sjednicu Skupštine, koja bi, prema iskazanim očekivanjima, trebala rezultirati kvalitetnim prijedlogom mjera za unaprjeđenje stanja u pomenutim oblastima.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.