• OBJAVLJENO: 22.11.2016.
Informacija o stanju bezbjednosti u saobraćaju
Bezbjednost u saobraćaju u proteklih deset mjeseci na prostoru BPK Goražde zadovoljavajuća

1

U proteklih deset mjeseci stanje bezbjednosti u saobraćaju na prostoru Bosansko-podrinjskog kantona je zadovoljavajuće,  kazao  je danas šef Ureda komesara policije Ministarstva unutrašnjih poslova  Emko Rizvanović.  Činjenica je da učesnici u saobraćaju čine prekršaje, ali policijski službenici nastoje da sankcionišu počinioce.

U periodu od deset mjeseci ove godine u saobraćaju su evidentirana  5.044 prekršaja, a po pitanju javnog reda i mira 88 prekršaja. Za svaki počinjeni prekršaj uručen je prekršajni nalog ili je podnesena prekršajna prijava za pokretanje prekršajnog postupka Odjeljenju za prekršaje kod Općinskog suda u Goraždu. Međutim, kako je ovom prilikom istaknuto, novčane kazne kao sankcije u svim slučajevima nisu naplative.

„Naprimjer, kada je u pitanju stacionirani radar on je u proteklih deset mjeseci registrovao 1.023 prekršaja, ali oni nisu svi naplativi. Mi pokušavamo procesuirati svaki počinjeni prekršaj, međutim imamo dvije vrste problema. Jedan od njih je što lica koja počine prekršaj, a kojima se izda prekršajni nalog, neće da uplate naknadu za svoju sankciju, a drugi problem je kada registruje prekršaj koji počine vozila sa stranim registarskim tablicama,onda mi nismo u mogućnosti izvršiti naplatu takvih kazni. Međutim, mi vodimo neke svoje interne evidencije, a ukoliko se takvo lice zatekne ponovo u saobraćaju na prostoru BPK Goražde, onda mu se ponudi da ono izvrši uplatu novčane kazne po pitanju prekršaja u saobraćaju i onda se izvodi pred sudiju koji mu izriče rješenjem sankciju, te se vrši  naplata ove kazne. Svaki prekršaj se jednako procesuira , a kada se misli o stranim državljanima, onda se oni kažnjavaju na licu mjesta, tako da im se popunjava prekršajni nalog, izriče im se sankcija, a ukoliko odbiju da izvrše uplatu prekršajnog naloga, onda se oni izvode pred sudiju za prekršaje Općinskog suda u Goržadu. “-kazao je Emko Rizvanović

Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde registrovan je 41 izvršilac prekršaja koji po osnovu novčanih kazni duguje više od 1.000 KM, dok fizičko lice duguje po osnovu prekršajne sankcije čak 18.000 KM.

„ Oni su još uvijek učesnici u saobraćaju a ono što mi kao policija možemo jeste da izdamo prekršajni nalog, privremeno oduzmemo vozačku dozvolu, međutim ta lica neće da uplate kaznu za prekršaj, i dalje voze bez obzira što im je privremeno oduzeta vozačka dozvola. Mi možemo da ponovo izdamo prekršajni nalog, ali oni i dalje ne plaćaju novčane kazne tako da mi nemamo adekvatno rješenje kojim bi se suprotstavili ovako jednoj pojavi. Smatram da je jedan od problema i nedorečenost Zakona o prekršajima FBiH, odnosno njegova neusklađenost sa Zakonom o izvršnom postupku FBiH. Dakle, lice koje ne plati novčanu kaznu u ostavljenom roku, ono se može lišiti slobode u skladu sa Zakonom o prekršajima FBiH, međutim ono što nama stvara problem jeste da mi nemamo uspostavljene ustanove koje bi primale takva lica. Ovaj problem se može riješiti na način da se osnuju takve ustanove ili odjeljenja pri već uspostavljenim ustanovama, odnosno kazneno -popravnim zavodima koja bi primala takva lica na izdržavanje kazne i koja bi bila smještena u tim ustanovama. Po našem mišljenju, ono što prioritetno treba uraditi jeste uraditi izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBiH, odnosno uskladiti ovaj zakon sa Zakonom o izvršnom postupku“-riječi su šefa Ureda komesara policije Ministarstva unutrašnjih poslova BPK Goražde Emka Rizvanovića.

Posljedica neplaćanja novčanih kazni po osnovu prekršaja za fizička lica jeste nemogućnost izdavanja vozačke dozvole odnosno njenog produženja, nemogućnost registracije motornog vozila, odnosno produženja registracije motornog vozila i nemogućnost promjene vlasništva nad motornim vozilom. Međutim, lica koja imaju velike neplaćene iznose novčanih kazni po osnovu prkeršaja obično nemaju na sebi registrovana motorna vozila tako da oni zloupotrebljavaju vozila koja su nečije drugo vlasništvo, a voze bez vozačke dozvole.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.