• OBJAVLJENO: 22.11.2016.
Uspostavljen novi sistem grijanja u Općinskom sudu Goražde
Novi način zagrijavanja dovest će do značajnih ušteda

4

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković, delegat u Domu naroda Parlamenta F BiH Mustafa Kurotvić i ministrica za pravosuđe Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Radmila Janković, posjetili su danas Općinski sud u Goraždu, gdje su, tom prilikom, obišli kotlovnicu u kojoj je uspostavljen novi sistem grijanja u ovoj ustanovi.

Naime, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša, tokom 2016. godine, obezbijedila sredstva za uvođenje novog sistema grijanja u pet ustanova, i to u JU OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“ Goražde, u JU SSŠ „Džemal Bijedić Goražde“,  u Kantonalnoj bolnici Goražde, kao i u Općinskom sudu Goražde.

Prema riječima premijera Okovića, Studija energetske efikasnosti izrađena je i za narednu godinu, u kojoj su precizirani objekti a i mjere koje će se provoditi.

„U ovoj godini, ovo je peti objekat gdje realizujemo ovu oblast. Mislim da ćemo u potpunosti, u narednih četiri do pet godina, zaokružiti ovu priču. Također, i Gradska dvorana je dio ove priče, odnosno Studije energetske efikasnosti. Prema mom mišljenu Gradska dvorana, koja je u opštinskoj nadležnosti, zaslužuje jednu cjelovitu rekonstrukciju ili izgradnju sasvim novog savremenog objekta. S obzirom na to, da mjere energetske efikasnosti moraju uključiti značajne izdatke, mislim da bi bilo bolje krenuti u jednu potpuniju sanaciju cjelovitog objekta. Generalno, mi  smo veoma zadovoljni sa aktivnostima koje postižemo u ovoj oblasti“ – riječi su premijera.

8

Ovim projektom riješen je dugodišnji problem zagrijavanja u ovoj ustanovi, koja se, kako je istaknuto,  prethodno zagrijavala na kotao koji datira još iz 1964. godine.

Predsjednik Općinskog suda Goražde Sead Imamović izrazio je zahvalnost Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te istakao da će unaprijeđen sistem zagrijavanja sudskih prostorija, doprinijeti još boljem i kvalitetnijem radu ove institucije.

„Mi smo do sada prostorije Općinskog suda zagrijavali na staromodan način, a ovim činom smo unaprijedili sistem zagrijavanja. Ja se ovim putem zahvaljujem u ime svih uposlenika u Općinskom sudu, i u svoje lično ime, premijeru našeg kantona i Ministarstvu za pravosuđe, koji su kroz ovaj  projekat prepoznali problem zagrijavanja koji je bio prisutan dugi niz godina u našoj ustanovi“ – kazao je on.

Istaknuto je da se uspostavljanjem nove kotlovnice i sistema grijanja ostvaruju i značajne uštede, u odnosu na zagrijavanje u ranijem periodu korištenjem uglja i drva.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.