• OBJAVLJENO: 24.11.2016.
Projekat „Škola budućnosti“ implementiran i u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde
Poklon povodom Dana državnosti- uspostavljena elektronska učionica u JU OŠ „Husen ef. Đozo“ u vijednosti od 15.000 KM

11

U okviru projekta „Škola budućnosti“, kojeg su podržale kompanije Microsoft BiH i Comtrade distribution, kao i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, danas je u povodu obilježavanja 25. novembra -Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u prostorijama JU OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde upriličena primopredaja računarske opreme za uspostavu elektronske učionce, u vrijednosti od oko 15.000 KM.

Svečanoj dodjeli ove računarske opreme prisustvovali su, između ostalih, načelnik općine Goražde Muhamed Ramović, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i predstavnici kompanija Microsoft BiH i Comtrade distribution, te uposlenici i direktorica JU OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde Halida Kurtović.

Naime, u posjeti Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona, protekle sedmice boravio je generalni direktor kompanije Comtrade distribution Adnan Subašić, koji je ovom prilikom potvrdio donaciju deset tablet uređaja, kao i odgovarajuće ormare za punjenje učeničkih tableta za potrebe unaprjeđenja rada učenika JU OŠ „Husein ef. Đozo“ Goražde.

S tim u vezi, prvi put na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde uspostavljena je elektronska učionica, koja će, kako je istaknuto, u velikoj mjeri doprinijeti podizanju stepena odgojno-obrazovnog rada i poboljšati rezultate rada učenika te će također i nastavnicima omogućiti da iskoriste sve prednosti koje im pruža informatizacija za učinkovitije postizanje ishoda učenja kod svakog učenika.

13

„Projekat elektronska učionica donosi sa sobom novi, interesantniji, sadržajniji i lakši način usvajanja znanja. Tehnologija je danas dostupna svima, i nailazi na široku životnu primjenu. Cilj je da djeci putem tehnologije obavezne obrazovne sadržaje učinimo interesantnijim i samim tim lako razumljivim, a nastavnicima olakšamo svakodnevne obaveze i damo im prostora za kvalitetniji rad“ – kazao je generalni direktor Comtrade distribution d.o.o. Adnan Subašić.

U ime Ministarstva obrazovanja, stručna savjetnica za osnovno obrazovanje Amira Borovac i direktorica Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Dika Makota, izrazile su zahvalnost kompanijama Comtrade distribution i Microsoft BiH za doprinos obrazovnom sistemu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

„Mi do sada nismo imali priliku da naši učenici rade na ovakvim uređajima. Elektronska učionica će značajno doprinijeti podizanju kvaliteta obrazovanja u našem Kantonu. Ono što je inače izazov za nas u Ministarstvu je kako pronaći načine da motivišemo učenike za sticanje novih znanja, a slijedeći evropske trendove mi pratimo taj rad i želimo da i naši učenici na jedan interesanstan način stiču nove vrijednosti i  znanja“ – kazala je stručna savjetnica za osnovno obrazovanje Amira Borovac.

Također, zahvalnost na ovoj veoma vrijednoj donaciji izrazila je i direktorica ove školske ustanove Halida Kurtović, te ukazala na to da ulaganje u obrazovanje i usavršavanje predstavlja ključ napretka.

„I učenici i nastavnici su veoma sretni. Danas smo dobili dva iznenađenja, a sve u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Obrazovanje je ključ uspjeha ali obrazovanje koje nas stalno motiviše da učimo, usavršavamo se, učinit će nas boljim ljudima i stručnjacima kako bi naši učenici koračali kroz život smjelo i samouvjereno, koji će na najbolji način graditi našu lijepu jednu i jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu“ kazala je direktorica.

19

Projekat elektronske učionice podrazumijeva opremanje učionice tabletima te uvođenje internet konekcije, kako bi se nesmetano koristile aplikacije i servisi u „oblaku“, kao što je Office 365, a on je zasnovan na primjeni jednog sasvim novog koncepta podučavanja i učenja za učenike osnovnih škola, pod nazivom Samorganizovano okruženje za učenje (SOLE- Self Organised Learning Environment) što je sastavni dio projekta „Škola budućnosti“.

Također, i načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, zahvalio se ovim komapnijama na donaciji te je i on simbolično, u povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, dodijelo ovoj školi  jedan LCD TV, koji će biti od velikog značaja za izvođenje kabinetske nastave.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.