• OBJAVLJENO: 01.12.2016.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde
Saradnja između škola i privrede na primjeru Austrije uspostavlja se i na području BPK-a Goražde

1

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Damir Žuga održao je juče press konferenciju na kojoj je govorio o studijskom putovanju u Austriju, s ciljem spoznavanja kvaliteta saradnje između škola i privrede na primjeru Austrije.

Kako ističe ministar, krajnji ishod ovog putovanja jesu najavljeni projekti koji će se u narednom periodu implementirati u obrazovnim ustanovama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Naime, resorni ministar je na poziv austrijske vladine organizacije KulturKontakt, prilikom posjete Beču, obišao Privrednu komoru Austrije, kao i turističke škole u Austriji s ciljem spoznavanja usklađenosti praktične nastave sa potrebama tržišta rada, odnosno povezanosti privrede i obrazovanja, gdje je ustanovljena potreba za uvođenjem koordinatora praktične nastave u svim srednjim školama na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji bi, kako je istaknuto, bio prva spona između privrede i škole.

„Dvodnevnoj posjeti Austrije prisustvovali su i predstavnici ministara obrazovanja Crne Gore i Srbije, BiH, kao i predstavnici škola iz ove tri zemlje, koji su već uključeni u ovaj projekat. Ustanovili smo da je potrebno uvođenje koordinatora praktične nastave u svim srednjim školama iz reda uposlenih, koji bi kroz projekat edukacije, obuke i prezentacije podigao svoje kompetencije i vještine na viši nivo i na taj način bio nosilac povezanosti između privrede i prakse u školama“ – istakao je Žuga.

Istaknuto je da će se u narednom periodu revidirati zakonski i podzakonski propisi za uvođenje koordinatora praktične nastave i njegove dodatne edukacije, s ciljem da on postane pridruženi član Savjetodavnog tripartitnog vijeća, kao i da se na pozitivnom primjeru Austrije, gdje u obrazovnim ustanovama praksa iznosi 80%, a teorija 20%, doprinese rasterećenju sistema obrazovanja, kako u BiH, tako i na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Također, u saradnji sa austrijskom organizacijom KulturKontakt, koja proširuje svoje projekte na područje našeg Kantona, odnosno do kraja ove godine u JU SSŠ „Džemal Bijedić“ bit će implemenitran projekat koji podrazumijeva uspostavu savremene školske kuhinje, u vrijednosti većoj od 15.000,00 KM, kako bi učenici ove škole koji pohađaju smjer ugostiteljsko-turističke struke, u adekvatnim uslovima mogli obavljati praktičnu nastavu.

„Nama je izuzetno zadovoljstvo što ćemo u narednom periodu imati niz realizovanih projektnih aktivnosti sa austrijskom organizacijom KulturKontakt. Implementacija ovog projekta će se dogoditi u narednih 15-ak dana. Učenici ovog smjera imat će priliku da praktičnu nastavu izvode u svojoj školi , što će biti od velikog značaja“ – kazao je on.

Istaknuto je da je osnovni cilj ovog studijskog putovanja bio  predstavljanje desetogodišnjeg austrijskog iskustva, s posebnim osvrtom na razvoj kvalitete u saradnji između škola i privrede, koja je ključna komponenta za kvalitet srednjih stručnih škola.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.