• OBJAVLJENO: 08.12.2016.
Press konferencija ministra za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Realizacijom mjera iz Kantonalnog akcionog plana za zaštitu okoliša do boljeg kvaliteta životne sredine

5

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okline Slobodan Janković predstavio je na današnjoj press konferenciji Kantonalni akcioni plan u oblasti zaštite okoliša (KEAP) za period 2016-2022. godina.

Ovim Akcionim planom, koji je usvojen je na posljednjoj sjednici Skupštine BPK-a Goražde, obuhvaćene su aktivnosti i mjere koji u predstojećem šestogodišnjem periodu imaju za cilj da unaprijede stanje okoliša na području BPK-a Goražde.

Prema riječima resornog ministra, Akcioni plan je podijeljen u dva dijela od kojih prvi čini Izvještaj o stanju okoliša na području BPK-a Goražde, dok drugi dio obuhvata planirane aktivnosti na zaštiti i unaprjeđenju okoliša.

Planom je obuhvaćeno ukupno šest oblasti iz domena zaštite životne sredine, a to su priroda, vodni resursi, zrak, zemljište, šume i upravljanje otpadom.

– Sve ove oblasti su obrađene na svoj način i za svaku je predložen niz mjera koje se trebaju uraditi u ovom planskom periodu, što od strane Ministarstva za urbanizam i same Vlade, tako su propisane i mjere koje su u nadležnosti općina u sastavu BPK-a Goražde, tako da u ovom periodu nama slijedi jedno praćenje Akcionog  plana i, da tako kažem, jedan vid borbe kroz aplikacije višim nivoima vlasti da se obezbijede sredstva, kako bi se sve ove mjere provele – kazao je ministar.

On je također istakao da je Kantonalni akcioni plan usklađen s planovima zaštite okoliša lokalnih zajednica na području BPK-a Goražde, kao i da su u toku njegove izrade organizovane javne rasprave i radionice na kojima su svi zainteresovani mogli dati svoje prijedloge s ciljem izrade što kvalitetnijeg plana zaštite okoliša.

Planom je obuhvaćen i prijedlog za savremeno zbrinjavanje otpada na području BPK-a Goražde.

– Što se tiče same regionalne deponije, ona je svakako pozicionirana u ovom Akcionom planu i najveći dio aktivnosti oko izgradnje regionalne deponije vodiće Općina u saradnji sa Ministarstvom i Vladom i u skladu s finansijskom mogućnostima s kojima Vlada bude mogla učestvovati – kazao je ministar Janković.

Veliki značaj dat je i smanjenju zagađenosti zraka.

– Samim Akcionim planom je definisano nekoliko strateških ciljeva. Prvi strateški cilj je ograničiti emisiju zagađujućih materija. To što nam predstoji u 2017. godini je izrada Katastra emisije u zrak BPK-a Goražde, a nosilac aktivnosti je Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline. Tu je i uvođenje Registra izvora zagađivanja zraka na području BPK-a, a Akcionim planom je predviđeno i da se pojača inspekcijski nadzor u oblasti zaštite zraka.  Zatim, tu je smanjenje zagađivanja zraka od saobraćaja, a nosioci aktivnosti će biti Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za kontrolu tehičkih pregleda – pojasnio je Janković.

On je kazao da je u okviru aktivnosti upravljanja kvalitetom zraka predviđeno i usvajanje Plana interventnih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka u BPK Goražde, za čiju izradu će u 2017. godini biti zaduženo resorno ministarstvo.

Fokus Akcionog plana stavljen je i na poticanje korištenja obnovljivih izvora energije.

– Tu smo mi već otišli jedan korak naprijed, tako da mogu reći da smo već određene segmente ispunili iz ovog Akcionog plana, a tiču se Plana energetske efikasnosti na području BPK-a Goražde i izrade energetskih audita za sve te objekte. Nadam se da ćemo negdje u prvom kvartalu sljedeće godine, u saradnji s UNDP-om i udruživanjem naših sredstava imati energetske audite za skoro sve objekte koji su pokriveni Planom energetske efikasnosti, tako da ćemo svim institucijama omogućiti da apliciraju, prvenstveno kod Fonda za zaštitu okoliša Federacije i UNDP-a, gdje možemo povući značajan dio sredstava – kazao je ministar i dodao da je u ovoj godini, u oblasti energetske efikasnosti, na prostoru BPK-a uloženo oko 400.000 KM.

On je kazao da bi u predstojećem periodu trebala uslijediti i izrada Studije opravdanosti sistema daljinskog grijanja na biomasu u BPK Goražde, te naglasio da je tokom cijelog vremena trajanja Akcionog plana predviđena i realizacija aktivnosti na podizanju svijesti građana o zaštiti zraka.

4

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2021. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.