• OBJAVLJENO: 18.01.2017.
Održan čas bosanskog jezika u Osnovnoj školi Mehmet Akif Inan u Istanbulu
Čas bosanskog jezika održala Dika Makota, direktorica Pedagoškog zavoda BPK-a Goražde

thumbCas bosanskog jezika

U Osnovnoj školi Mehmet Akif Inan u istanbulskoj četvrti Bayrampasa danas je održan čas bosanskoj jezika, a čas je održala direktorica Pedagoškog zavoda Bosansko-podrinjskog kantona Dika Makota, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovih dana u Istanbulu boravi delegacija iz Federacije BiH, a povod je protokol o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u turskim školama između Federacije BiH i Turske, potpisan 2015. godine. Bosanski jezik u turskim školama od školske 2017./2018. godine izučavat će se kao izborni predmet.

Makota je na času bosanskog jezika kazala kako je vrlo sretna jer se bosanski jezik u Turskoj izučava kao izborni predmet, te podsjetila kako je turski jezik također kao izborni predmet prisutan u BiH.

“Iskreno se nadam da ćemo nastaviti naš put. Jako smo sretni povodom boravka u Turskoj. Vidjeti ovoliki broj djece koja govore bosanski jezik za nas zaista predstavlja sreću i zadovoljstvo. U ovom razredu imali smo priliku vidjeti i emocije prema Bosni i Hercegovini. Ovaj korak je bitan i sa aspekta tursko-bosanskog bratstva i prijateljstva”, poručila je Makota.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mensur Sinanović istakao je kako je potpisivanjem protokola iz 2015. godine, napravljen korak koji je doprinio boljim odnosima na polju obrazovanja, kulture i sporta između BiH i Turske.

“Činjenica da će ova djeca, nove generacije učiti bosanski jezik dovoljno pokazuje vrijednost i pažnja koja se pokazuje prema BiH”, kazao je Sinanović, podsjetivši da je Zeničko-dobojski jedan od sedam kantona u BiH, gdje se turski jezik izučava kao izborni predmet.

Času bosanskog jezika u Istanbulu prisustvovali su također ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sporta Bosansko-podrinjskog kantona Damir Žuga, te direktorica Pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo Dina Borovina.

Vlada BPK-a Goražde/Anadolu Agency (AA).

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.