• OBJAVLJENO: 26.01.2017.
Sastanku prisustvovala i predsjedavajuća Skupštine BPK-a Goražde Aida Obuća
Održan sastanak Komisije za evropske integracije Doma naroda Parlamenta FBiH s predsjednicima Skupština kantona

eu_integracije_web4

Članovi Komisije za evropske integracije Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, ujedno i članovi Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, Lidija Bradara, predsjedavajuća Doma, Jasenko Tufekčić i Drago Puzigaća, dopredsjedavajući te Tomislav Martinović i Osman Ćatić, predsjednici Klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda,  održali su 25. januara 2017. godine sastanak s predsjednicima kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Sastanku je prisustvovala i Radmila Urta, predstavnica Direkcije za europske integracije BiH (DEI BiH), a na dnevnom redu bile su teme vezane za aktivnosti pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije (EK), kao i procedura donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti između Federacije BiH i županija/ kantona.

Rok za pripremu odgovora za Upitnik Europske komisije je kraj tekućeg mjeseca.  Prema riječima Lidije Bradara, predsjednice Povjerenstva za europske integracije Doma naroda, i predsjedateljice ovog doma, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je pripremom odgovora prije roka još jednom pokazao opredjeljenost ka članstvu u Europskoj uniji koje, istaknula je i ovom prigodom, nema alternativu. Svoj dio posla, pripremu odgovora iz Uputnika, u skladu s  ustavnim nadležnostima, završila je i većina županija/ kantona u Federaciji BiH ili su pri samome kraju s ovim poslom, potvrdili su predsjednici  skupština županija/ kantona. Pripremljeni odgovori  bit će uneseni u jedinstven informacijiski sustav kojeg je izradila Direkcija za europske integracije BiH  s ciljem postizanja što kvalitetnijih  odgovora. Na njihovu usklađivanju radit će DEI BiH kako bi se dodatno ujednačili u pogledu razine informacija.  Suradnju Federacije BiH i županija/kantona u Federaciji BiH na pripremi i aktivnostima vezanim za europski put BiH pohvalila je Radmila Urta, predstavnica DEI BiH.

Pored aktivnosti vezanih za pripremu i izradu odgovora na pitanja iz Upitnika EK, na sastanku Kolegija Doma naroda s predsjednicima skupština županija/kantona razgovaralo se i o procedurama donošenja zakona iz podijeljene nadležnosti.  Ovom prigodom naglašeno je kako se niti jedan zakon iz podijeljene nadležnosti neće naći na dnevnom redu sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bez suglasnosti županija/kantona. U tom kontekstu istaknuta je potreba definiranja dogovora na trajnoj osnovi, sukladno odredbama definiranim Ustavom Federacije BiH.

Preuzeto sa: www.parlamentfbih.gov.ba

eu_integracije_web2

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.