• OBJAVLJENO: 10.02.2017.
Okončana procedura izbora korisnika finansijskih sredstava po Programima podrške razvoju poduzetništva i obrta i turizma za 2016.godinu
Sredstva će biti dodijeljivana nakon usvajanja budžeta za 2017.godinu

4

Ministarstvo za privredu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde okončalo je proceduru izbora korisnika sredstava koji su aplicirali po „Programu razvoja turizma BPK Goražde“ i „Programu podrške razvoju poduzetništva i obrta“ za 2016.godinu. Sa objavom javnih poziva u 2016.godini se kasnilo zbog nedostatnih finansijskih sredstava u budžetu za 2016.godinu, te kasnog usvajanja rebalansa budžeta, ali sredstva bi trebala biti dodijeljena odmah nakon usvajanja budžeta za 2017.godinu.

Za realizaciju „Programa podrške razvoju poduzetništva i obrta“ izdvojena su finansijska sredstva u iznosu od 50.000 KM. Programom su predviđena tri specifična cilja, a to je Start UP podrška za prvu registraciju obrtničke djelatnosti i srodne djelatnosti, sufinansiranje projekata zapošljavanja u već postojećem obrtu i srodnim djelatnostima, te pružanje pomoći za unaprjeđenje i očuvanje postojećeg obrta, kao i sufinansiranje niskoakumulativnih djelatnosti i starih zanata-rezervna sredstva.

„Morali smo čekati usvajanje rebalansa budžeta kako bismo utvrdili tačan iznos sredstava na raspolaganju kako obrtnike, odnosno aplikante ne bi izlagali nepotrebnim troškovima. Komisija je završila posao, ali zbog poslovnika nismo smjeli donositi odluke o sklapanju ugovora u 2016.godini,  ali  to ćemo sasvim sigurno učiniti u 2017.godini. Po prvom cilju prijavila su se tri obrtnika i ukupan iznos je utrošen. Po drugom cilju prijavila su se dva obrtnika i tu ćemo utrošiti iznos od 7.800 KM a po trećem cilju prijavljeno je 13 obrtnika koji su ispunili formalno pravne uslove i tu je iznos od 17.688,10 KM. To je sveukupno 35.488 KM“-kazao je ministar Meho Mašala.

Kada je riječ o podršci razvoju turizma na području našeg kantona izdvojena su sredstva u iznosu od 30.000 KM. Sredstva će biti dodijeljena u skladu sa Strategijom razvoja turizma, a 10.000 KM namijenjeno je opstojnosti Turističke zajednice „Goražde“.

5

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.