• OBJAVLJENO: 23.02.2017.
Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline
Održana javna rasprava o nacrtu Zakona o korištenju upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade

IMG_8041

U organizaciji Ministarstva za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline te nadležnih skupštinskih tijela, u Goraždu je danas, nakon općine Foča u FBiH, održana javna rasprava o nacrtu Zakona o korištenju, upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova i uređaja zgrade BPK Goražde.

Ovim Zakonom uređuje se, između ostalog, korištenje, održavanje i upravljanje zajedničkim dijelovima i uređajima stambenih i stambeno-poslovnih zgrada, međusobni odnosi etažnih vlasnika, upravljanje zgradom, naknade za održavanje i upravljanje zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade te obaveze općine.

Kako je istaknuto, održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade i upravljanje zgradom je javni interes u cilju zaštite i sigurnosti ljudi i imovine, a važeći zakon koji reguliše ovu oblast na području BPK Goražde donesen je 2001. godine.

Kroz njegovu primjenu uočeno je dosta nedostataka, pa se javila potreba za donošenjem novog zakonskog  rješenja.

IMG_8038

„Da bi se to ispravilo, kroz Zakon o stvarnim pravima je naložena izmjena zakona i donošenje novog zakona. Jedna od novina je da se sada nadležnost nad upraviteljima i kućnim savjetima prenosi na lokalnu zajednicu, a s druge strane kroz ovaj zakon su definisana prava i obaveze kako etažnih vlasnika, tako i budućeg upravitelja, te njegove obaveze u održavanju zajedničkih dijelova zgrada. Ovim  zakonom je definisano i šta spada u zajedničke dijelove zgrada, što u zakonu iz 2001.godine nije bilo jasno definisano“- kazao je direktor Kantonalnog stambenog fonda Ahmed Šunja.

Sve primjedbe sa današnje rasprave će biti razmotrene i, po ocjeni njihove opravdanosti, ugrađene u novi prijedlog ovog zakona koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Očekuje se da bi ovaj zakon trebao biti usvojen do kraja marta 2017. godine, a javna rasprava o nacrtu održaće se sutra i u općini Pale u FBiH.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.