• OBJAVLJENO: 28.02.2017.
Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH
U sve tri općine BPK Goražde realizovane svečane aktivnosti povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH

IMG_1408

Kao uvod u sutrašnju centralnu manifestaciju obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde  danas je realizovano niz svečanih aktivnosti.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama na području kantona započela je tradicionalnim historijskim časom, u okviru kojeg je kroz podsjećanje na historijske činjenice ukazano na značaj ovog datuma u historiji Bosne i Hercegovine.

Povodom  1. marta- Dana  nezavisnosti  Bosne i Hercegovine, danas je u općinama Foča i Pale u Federaciji BiH položeno cvijeće na spomen obilježja i odata počast šehidima i poginulim borcima koji su svoje živote položili u odbrani nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine.

IMG_1413

Delegacije zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde i Općine Foča (FBiH), te predstavnici boračkih organizacija ove općine položile su cvijeće na mjestu pogibije prvih žrtava 1992. godine, Šehidsku kapiju i partizansko spomen obilježje u Ustikolini.

U sklopu programa obilježavanja, u mjesnoj zajednici Bogušići upriličeno je svečano otvaranje novoizgrađene zgrade ove mjesne zajednice Ceremoniji su prisustvovale brojne zvanice, a svečanu vrpcu presjekao je načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović zajedno sa predsjednikom Savjeta MZ Bećirom Peštekom i najmlađim stanovnicima ove Mjesne zajednice.

1 (1)

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježju braniteljima u Hrenovici  i partizanskom spomen obilježju u Prači, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, Općine Pale (FBIH) i boračkih udruženja odali su dužnu počast šehidima i poginulim borcima.

IMG_3231

U Maloj sali Centra za kulturu održana je promocija zbirke poezije „Pjesni iz Vallarse“, autora Gradimira Gojera.  U promociji su učestvovali Gradimir Gojer i Svetlana Broz.

Riječ je o 49. knjizi iz bogatog opusa ovog bosanskohercegovačkog književnika, pozorišnog reditelja i kritičara.

IMG_8114

Izdavač knjige je sarajevski Gariwo, u čije ime je o knjizi i autoru govorila Svetlana Broz.

IMG_4544

U sklopu programa obilježavanja, danas je  u poslijepodnevnim satima održan i tradicionalni Šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba „Goražde“, kojeg je otvorio načelnik općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.