• OBJAVLJENO: 28.02.2017.
 „Pjesme iz Vallarse“ autora Gradimira Gojera
Promocija knjige održana u Goraždu

IMG_8116

U sklopu programa obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, danas je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde upriličena promocija knjige „Pjesme iz Vallarse“ autora Gradimira Gojera. Pored samog autora, o knjizi je govorila Svetlana Broz, direktorica nevladine organizacije „Gariwo“  koja je izdavač ovog književnog djela, a njeni recenzenti su akademik Luko Paljetak, Jordan Plevneš i Miodrag Živanović.

„Knjigu sam  pisao s velikom željom da na neki način okupim što širi krug čitateljskog populusa. Krenula je velikim geografskim zamahom u duhovnom smislu, a  ja sam se odlučio da je na ovaj veliki dan podijelim sa vama, zato što je ovaj grad ostavljen od mnogih koji vode ovu državu i zato što je ovo grad heroj- kazao je Gojer.  On naglašava da je jedan od razloga i taj što Goražde u kontinuitetu njeguje kulturu i ima svoj snažan, prije svega ljudski, a svakako i kulturni indentitet .

IMG_8122

Kako je istaknula Svetlana Broz, svaka poezija se čita kako bi se  oplemenila duša te  proširili vidici, a ova knjiga svakako  će pomoći svakom čitaocu da doživi pjesnikov doživljaj.

„Knjiga je izvan opusa onoga što inače naša nevladina organizacija objavljuje, jer mi se bavimo građanskom hrabrošću ali smo poštovali autora koji  jedan od najvećih intelektualaca ne samo u BiH, već Balkana i šire, a naročito njegovih četrdeset godina rada u teatru, dvadeset godina u književnosti i zbog toga smo objavili ovu knjigu povodom ta dva njegova jubileja. Ja naravno lično veoma poštujem ontološku poeziju, a ova zbirka pjesama upravo spada u tu oblast- riječi su direktorice nevladine organizacije „Gariwo“ Svetlane Broz.

„I u svetskoj poeziji Gojerova knjiga je veliki datum pošto je zavladalo, kako pesnik kaže, vrijeme besrama, koje je Alber Kami predvideo daleke 1946.godine u jednom govoru u Brooklynu kada je rekao da će sve ideologije kao tiranije jednom isčeznuti i da će početi da vlada nova tiranija sledećih nekoliko milenijuma, a to je tiranija novca i oružja.

Knjiga Gradimira Gojera „Pjesni iz Vallarse“ je dokaz da je jedina uteha savremene civilizacije to što se poezija izdiže u Nebo Večnosti, dok se istorija odvija u besmislu realnosti, koja svakodnevno uništava ljudsku nadu“- napisao je jedan od recenzenata ove po mnogo čemu jedinstvene knjige, Jordan Plevneš.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.