• OBJAVLJENO: 07.03.2017.
Press konferencija nadležne skupštinske i općinske komisije za pitanja jednakopravnosti spolova
Najavljena zajednička saradnja u domenu jednakopravnosti spolova

IMG_8142

U organizaciji Komisije za zaštitu ljudskih prava i sloboda, jednakopravnost spolova i predstavke i pritužbe Općinskog vijeća Općine Goažde danas je održana press konferencija na kojoj je najavljena zajednička saradnja ove Komisije i Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine Bosansko-podirnjskog kantona Goražde.

Predsjednik općinske Komisije Avdo Mirvić kazao je da je ova komisija, na početku svog mandata, odlučila uspostaviti saradnju na svim poljima iz domena jednakopravnosti spolova u nadležnosti OV Općine Goražde, a kao prvi korak, uspostavljena je saradnja sa nadležnom skupštinskom komisijom.

– Na prvom zajedničkom sastanku otvoriće se teme o zajedničkom djelovanju kako kroz Skupštinu, tako i kroz Općinsko vijeće. Ono što do sada možemo primjetiti jeste da na ključnim pozicijama zakonodavne vlasti BPK-a i Općinskog vijeća čelne pozicije zauzimaju žene. Bitno je napomenuti da je od 25 vijećnika u OV Goražde šest žena, što je najveći procenat izabranih žena u općinskim vijećima i da se u odnosu na prethodne izbore bilježi rast, kao i da smo vodeća općina u BiH po zastupljenosti žena u Vijeću – istakao je Mirvić.

Press konferenciji prisustvovale su i predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća te predsjednica OV Općine Goražde Jelena Mirković, koje su na ovaj način pružile podršku zajedničkom radu ovih komisija i postizanju njihovih ciljeva.

Predsjedavajuća Skupštine Aida Obuća iskazala je uvjerenje da je davanje većih ovlasti ženama i njihovo učešće u svim sferama života od ključne važnosti za postizanje razvoja i napretka u društvu, kao i da žene, na jednakopravnoj osnovi, mogu dati važan doprinos u izradi i provođenju politika i programa koji će omogućiti napredak žena i njihovo bolje pozicioniranje u društvu.

U tom smislu, ona je naglasila potrebu poštivanja principa Pekinške deklaracije i Platforme za akciju usvojenih na Četvrtoj svjetskoj konferenciji o ženama koja je održana 1995. godine.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova Skupštine BPK-a Mensura Sijerčić kazala je da je uspostava ravnopravnosti spolova jedan od ključnih ciljeva i prioriteta svakog savremenog društva, te da ova ravnopravnost podrazumijeva jednako osnaživanje i učešće oba spola u svim sferama javnog i privatnog života.

Učesnici press konferencije uputili su čestitke svim pripadnicama ljepšeg spola s područja BPK Goražde povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.