• OBJAVLJENO: 27.03.2017.
Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde
Omogućena realizacija projekta „Volontiranje je cool!“ za učenike osnovnih škola s područja BPK-a Goražde u školskoj 2017/18. godini

17580262_10210527227195490_1797194417_n

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde je u saradnji sa Centrom za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), dalo saglasnost za realizaciju projekta „Volontiranje je cool!“, za učenike osnovnih škola na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u školskoj 2017/2018. godini.

Naime, projekat „Volontiranje je cool!“ baziran je na dobrovoljnom radu prijavljenih učenika- učesnika u projektu, koji će jednom sedmično (3-4 sata) realizovati volonterske aktivnosti po vlastitom izboru-pomoć svojim školskim drugarima pri učenju, pomoć starijim osobama, osobama sa posebnim potrebama, organizacija ekoloških ili drugih akcija koje podstiču podizanje svijesti o važnosti problema lokalne zajednice ili nekim drugim aktivnostima osmišljenim od strane učenika i njihovih nastavnika/pedagoga/voditelja projekta.

Osnovni cilj ovog projekta je razviti kod učenika kvalitetan sistem vrijednosti i odgovornosti te ih pripremiti za suživot s drugima u zajednici.

Također, ovaj projekat uključuje i obilježavanje Međunarodnog dana volontera na završnoj manifestaciji projekta, što će omogućiti volonterima da prezentuju svoj volonterski rad i angažman, zatim da promovišu korisne efekte volonterizma i pozovu vršnjake na razmišljanje i uključivanje u volonterski rad te razmjene svoja iskustva koja su stekli učešćem u projektu „Volontiranje je cool!“.

Ovaj projekat je tokom prošle godine realizovan u dvije osnovne škole s područja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, i to u JU OŠ „Hasan Turčalo-Brzi“ Ilovača i u JU OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Vitkovići, gdje su učenici volonteri u ovim školama učestvovali u organizaciji različitih volonterskih aktivnosti koje su bile od iznimnog značaja za njihovu lokalnu zajednicu.

Projekat je prepoznat i podržan od međunarodnih organizacija poput United Nations Volunteers (UNV) i Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, javnih institucija te lokalnih kompanija.

Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) uručio je zahvalnicu Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde za pružanje podrške projektu „Volontiranje je cool!“.

Volontiranje

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.