• OBJAVLJENO: 27.06.2011.
Saradnja Vlada Kantona Sarajevo i BPK-a Goražde
Od danas postali operativni projekti saradnje četiri ministarstva

potpisivanje_ugovora_270611_4.JPG

Ministri za boračka pitanja u vladama Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nedžad Ajnadžić i Dževad Adžem potpisali su danas u Goraždu Sporazum o međusobnoj saradnji dva ministarstva.

potpisivanje_ugovora_270611_1.JPG

Današnjim potpisivanjem sporazuma, operativnim su učinjena četiri projekta koje finansira Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Riječ je o projektu izrade monografije šehida i poginulih boraca u Bosansko-podrinjskom kantonu, drugi projekat je banjsko liječenje za pripadnike boračke populacije i pripadnike šehidskih familija, treći projekat je stipendiranje djece na fakultetima i srednjim školama( 7 stipendija), a četvrti projekat je odlazak djece na ljetovanje preko Fonda „IKRE“ (13 djece).

potpisivanje_ugovora_270611_2.JPG

„Mi smo veoma ozbiljni u nastojanju da nastavimo saradnju u sklopu dvije vlade , da operacionaliziramo i uradimo sve ono što je našim planovima predviđeno. Mislim da je ovo dobar posao, da ovo ohrabruje i da svakako na ovaj način trebamo raditi u narednim godinama. – kazao je ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, te naglasio da je za ove aktivnosti u budžetu Ministarstva za booračka pitanja planirano 200.000 KM.

„Mislim da je to značajna suma u odnosu na ovu recesiju i ekonomsku krizu koju preživljava svijet i cijela Bosna i Hercegovina. Naš Kanton sigurno ima više nego što ima Goražde, a jedni na druge moramo biti upućeni i jedni na druge se oslanjati- istaknuo je ministar Ajnadžić, koji je je najavio da će u idućoj godini njegovo ministarstvo uložiti više sredstava za pomoć u stambenom zbrinjavanju pripadnika boračke populacije sa područja BPK-a Goražde.

„U ovoj godini ne možemo razgovarati o toj vrsti solidarne pomoći, uvažavajući činjenicu da smo ove godine dali za 15 pripadnika šehidskih porodica i pripadnika onih koji su branili državu BiH pomoć u građevinskom materijalu za rješavanje stambenog pitanja, što je svakako značajna cifra u sklopu svega ovoga. „- kazao je Ajnadžić.

S ciljem stvaranja uslova za održivi povratak, u ovoj saradnji učestvovaće i ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice oba kantona, a tim povodom, današnjem potpisivanju sporazuma prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Velida Memić. Ovo ministarstvo, u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja, pripremilo je i Skupštini Kantona Sarajevo uputilo na usvajanje Odluku prema kojoj će osobe koje su raseljene, po povratku na svoja prijeratna ognjišta i dalje zadržavati prava vezana za prava iz socijalne i zdravstvene zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i prava iz boračko invalidske zaštite.

„ Cilj ove odluke je da se da se potakne povratak, da se ljudi vrate na svoja ognjišta i da se dalje unaprijedi održivost tog povratka. Povratnici će zadržati prava koja ne mogu ostvariti po mjestima prebivališta iz ovih određenih razloga, zbog materijalne situacije općina u koje se vraćaju i zbog zakona koji su na snazi u tim općinama.“- naglasila je ministrica Memić.

potpisivanje_ugovora_270611_3.JPG

Saradnju ministarstava u vladama BPK-a i Kantona Sarajevo na današnjoj svečanosti, kojoj su pored ministara u Vladi BPK-a Goražde prisustvovali predsjedavajući Skupštine BPK-a Nazif Uruči, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Mustafa Kurtović te pripadnici boračke populacije- korisnici projekata, podržao je premijer BPK-a Goražde Emir Frašto. On je kazao da je ovo prvi korak u uspostavljanju čvršće i konkretnije saradnje dvije vlade.

Zadovoljstvo današnjim činom nije krio ni ministar za boračka pitanja u Vladi BPK-a Goražde Dževad Adžem, koji je kazao kako mu je drago da se s riječi prešlo na djela.

„Bitno je da je sve ono što smo uradili transparentno. Potpisivanje Sporazuma nama daje mogućnost da od Kantona Sarajevo povučemo značajna sredstva u narednim godinama i naš rad i transparentnost u radu prvenstveno će biti taj parametar na koji način i koliko sredstava pomoći možemo očekivati od Kantona Sarajevo –naglasio je ministar Adžem.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.