• OBJAVLJENO: 30.03.2017.
Predstavnici ministarstava obrazovanja iz BiH na studijskom putovanju u Zagreb
Jedan od učesnika studijskog putovanja i kantonalni ministar obrazovanja Damir Žuga

3

Više od dvadeset predstavnika ministarstava obrazovanja iz četiri kantona Federacije BiH i iz Distrikta Brčko učestvuju na studijskom putovanju u Zagreb, koje traje od 27. do 31. marta, a koje organizira Institut za međunarodnu saradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu u saradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Republike Hrvatske.

Među učesnicima su i četiri kantonalna ministra obrazovanja i to: prof.dr. Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Mensur Sinanović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije, Damir Žuga, ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, kao i šef odjela za obrazovanje pri Vladi Distrikta Brčko gospodin Senad Osmanović.

Direktor DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu, dr.sc. Emir Avdagić kaže da je cilj ove posjete upoznavanje učesnika sa sistemom obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj kako bi svojim novim znanjima i iskustvima učesnici posjete dali doprinos boljoj implementaciji Zakona o obrazovanju odraslih u svojim nadležnim sredinama, razvoju kvalitete u obrazovanju odraslih, odnosno sistemskom i harmoniziranijem uređenju ove oblasti u Bosni i Hercegovini. „DVV International u Bosni i Hercegovini djeluje od 2000. godine i nastoji kroz različite aktivnosti doprinijeti razvoju sistema obrazovanja odraslih pružajući kako finansijsku tako i profesionalnu podršku“, kaže gospodin Avdagić.

Ministar Žuga sa hrvatskim ministrom znanosti i obrazovanja prof.dr. Pavom Barišićem

Ministar Žuga sa hrvatskim ministrom znanosti i obrazovanja prof.dr. Pavom Barišićem

Prva ustanova koju su učesnici posjetili u toku putovanja je suorganizator, domaćin – Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. Ravnatelj Agencije, gospodin Mile Živčić je, zajedno sa svojim saradnicima, upoznao učesnike s nadležnostima i funkcioniranjem Agencije, kao i s tekućim projektima koje Agencija provodi. Osim toga, tokom susreta je bilo govora i o aktivnostima priznavanja i validacije prethodno stečenih kvalifikacija, izradi kurikuluma u obrazovanju odraslih, te o načinu finansiranja sistema obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj.

Osim u Agenciji, prvog dana posjete održan je i sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske kojem je prisustvovao i nadležni ministar, prof.dr. Pavo Barišić. Učesnicima je predstavljen cjelokupan sistem obrazovanja, uključujući i obrazovanje odraslih, a osim toga i Hrvatski kvalifikacijski okvir koji bi predstavnici bosanskohercegovačkih ministarstava trebali uzeti kao primjer i razmišljati o budućim koracima ka izradi sličnog instrumenta. Također, predstavnici i jedne i druge države su ukazali na probleme i izazove s kojima se obrazovni sistem suočava, a iskazan je i interes za aktivnijom međudržavnom saradnjom naučno-obrazovnih institucija.

U narednim danima planirane su i posjete Poljoprivrednoj školi Zagreb, Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori, Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, te Otvorenom učilištu Algebra.

www.bpkg.gov.ba/m.avaz.ba

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.