• OBJAVLJENO: 11.04.2017.
Izgradnjom nove ceste razdaljina između Goražda i Sarajeva iznosila bi oko 53 km
Potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije za „brzu cestu“ Goražde – Sarajevo

IMG_5089

U Bosansko-podrinjskom-kantonu Goražde danas je potpisan Ugovor o izradi idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište.

Ugovor su potpisali premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković i direktor IPSA Instituta d.o.o. Sarajevo Enko Hubanić, a ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Nermin Drnda, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Mustafa Kurtović, direktor konsultantske kuće T3 Consulting Tim Erdal Trhulj, sekretar Federalnog ministarstva prostornog uređenja Adnan Efendić, direktorica Direkcije za ceste BPK Goražde Izeta Jahić i sekretar Vlade BPK Goražde Emir Sijerčić.

IMG_5098

Predmet ugovora je pružanje usluga izrade idejnog projekta, geotehničkih projekata i studija cestovnog povezivanja Goražda sa pravcem 3 SEETO mreže, dionica Sarajevo-Vardište u dužini od 13,78 km – faza I.

Premijer Emir Oković iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem ovog ugovora te istakao da je Vlada BPK Goražde u prethodne dvije godine uložila značajne napore kako bi se stvorili uslovi za početak realizacije ovog izuzetno važnog projekta za BPK Goražde na koji se čekalo dugi niz godina.

– Zahvaljujući saradnji sa Kantonom Sarajevo i Federalnim ministarstvom za raseljena lica uspjeli smo obezbijediti sredstava u iznosu od oko 700.000 KM. Danas potpisujemo ovaj ugovor čija je vrijednost  oko 580.000 KM, uključujući i PDV. Rokovi iz ugovora su šest mjeseci, a sam koncept projektno-investicione dokumentacije je takav da nakon okončanja ovoga mi možemo ići s daljnjim aktivnostima u saradnji sa Vladom FBiH. Znamo da je premijer FBiH već najavio određene aktivnosti, da će se krenuti s donošenjem odluke o izradi i odluke o utvrđivanju javnog interesa kao slijedeće faze – kazao je premijer.

IMG_5102

Potpisivanje ugovora značajan je trenutak i za IPSA Institut.

– Moram izraziti osobno zadovoljstvo i zadovoljstvo u profesionalnom smislu zbog jednog ovakvog ugovora koji će definitivno, u jednoj doglednoj budućnosti, skratiti razdaljinu između Sarajeva i Goražda na 53 kilometra. Ovim projektom ćemo tretirati dio ukupne razdaljine u dužini koja je u ovom trenutku procijenjena na više od 13 kilometara. To ćemo tačno utvrditi koliko je to i, praktično, ključni objekat ovog dijela trase će biti tunel koji je sada, prema preliminarnim pokazateljima, 5,5 km ali nakon detaljnih analiza postoji mogućnost da to svedemo na malo nižu razdaljinu – istakao je direktor Instituta Enko Hubanić.

On je ujedno pojasnio da je riječ o modernoj saobraćajnici koja će zadovoljavati savremene standarde prometa motornih vozila sa računskom brzinom od oko 80 km/h.

Zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora iskazao je i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo.

– Želim da kažem da je Vlada Kantona Sarajevo, na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem podržala ovaj projekat kako bi se realizovala brža putna komunikacija između ova dva kantona. Mi ćemo pružiti maksimalnu potporu da se ovaj projekat dovede do kraja u skladu sa mogućnostima – kazao je Fišo.

 

 

 

 

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.