• OBJAVLJENO: 25.04.2017.
Održana 23. redovna sjednica Skupštine BPK Goražde
Potvrđena odluka premijera BPK Goražde o imenovanju novih ministara za privredu, socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice te boračka pitanja

IMG_5483

Prije usvajanja dnevnog reda, Skupština je donijela odluku da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama razmatra po skraćenom postupku.

Takođe, prihvaćen je prijedlog Komisije za izbor i imenovanja Skupštine BPK Goražde da se u dnevni red 23. redovne sjednice Skupštine uvrste odluke o potvrđivanju odluka premijera BPK Goražde o imenovanju ministra za privredu, ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i ministra za boračka pitanja u Vladi BPK Goražde.

U sklopu Vladinog sata na današnjoj sjednici pokrenuto je nekoliko inicijativa.

Poslanik Mustafa Kurtović (SDA) pokrenuo je inicijativu za formiranje Komisije za procjenu šteta uzrokovanih niskim temperaturama koje su nanijele štete poljoprivrednim proizvođačima na području BPK Goražde, dok je poslanica Alma Delizaimović (SDA) pokrenula inicijativu da se Vladi FBiH uputi zahtjev za davanje saglasnosti privrednom društvu „Ginex“ d.d. Goražde za potpisivanje sponzorskih ugovora sa sportskim klubovima s prostora BPK Goražde koji se takmiče na višim nivoima takmičenja.

Među iznesenim inicijativama je i inicijativa poslanika Salka Obhođaša (A-SDA) za održavanje tematske sjednice ili razmatranja kao tačke dnevnog reda na sjednici Skupštine aktuelnog pitanja izgradnje trase autoputa Beograd – Sarajevo, kako bi se Skupština BPK i deklarativno izjasnila o tome da trasa ovog autoputa treba proći kroz BPK Goražde.

U nastavku sjednice, Skupština je donijela odluke o potvrđivanju odluka premijera BPK Goražde o imenovanju tri ministra u Vladi BPK Goražde.

Za ministra za privredu imenovan je Anes Selman, za ministricu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjelice Sabira Bešlija, dok je za ministra za boračka pitanja imenovan Eniz Halilović.

IMG_5448

Skupština je usvojila Zakon o objavljivanju propisa i drugih opštih akata u Službenim novinama BPK Goražde, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim taksama BPK Goražde, koji je predložio poslanik Neno Zuko. Usvajanjem ovog zakona  omogućeno je smanjenje određenih taksi za manje privredne subjekte kao što su trgovine, ugostiteljski objekti, obrtničke radnje i sl.

U okviru rasprave o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o komunalnim taksama, poslanici Sanel Mušović (SBB) i Muamer Omanović (SBB) predložili su amandmane koji nisu prihvaćeni.

Nakon davanja mišljenja na nacrte Zakona o turizmu i Zakona o boravišnoj taksi FBiH, Skupština je jednoglasno usvojila Deklaraciju o osudi podizanja križa ruskim ratnicima u Višegradu koju je predložila poslanica Edita Velić (DF).

Skupština je usvojila Izvještaj Nezavisnog odbora za period 01.07-31.12.2016. godine. U sklopu ove tačke Skupštine se izjasnila i nije prihvatila prijedlog poslanika Rasima Mujagića da Nezavisni odbor pokrene proceduru izbora i imenovanja Policijskog komesara u BPK Goražde.

Do kraja sjednice, Skupština je usvojila Izvještaj Nezavisnog odbora o radu Policijskog komesara u BPK za period 01.10-31.12.2016. godine, te primila na znanje Informaciju Ministarstva za finansije BPK Goražde o neizmirenim kratkoročnim obavezama JU „Centar za socijalni rad“ BPK Goražde po završnim računima za 2014, 2015. i 2016. godinu.

Autor: Služba za odnose s javnošću, www.bpkg.gov.ba

webmail kanton gorazdewebmail
Copyright © 2005-2023. BPK Goražde.
Sadržaji s ovih stranica mogu se prenositi bez posebne dozvole, uz OBAVEZNO navođenje izvora.